eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

43 ziekenhuizen in Oekraïne zwaar beschadigd

Oorlog

De nietsontziende invasie waarmee de Russen Oekraïne in diepe ellende dompelen treft ook ziekenhuizen. 43 zijn er zwaar beschadigd, zo melden de media. Het aantal doden en gewonden is onbekend.   

Ook scholen worden niet gespaard. Naar schatting 464 scholen zijn beschadigd, meldt Save the Children. Meer dan zestig scholen zijn zelfs compleet vernietigd, constateert de hulporganisatie.

Oorlogsmisdaden

De oorlogsmisdaden van de Russen hebben ertoe geleid dat 3,5 miljoen Oekraïners naar het buitenland zijn gevlucht. Rusland ontkent dat het burgerdoelen bestookt, terwijl daar wel bewijs voor is. Duizenden burgers zijn omgekomen. Onder hen zijn tientallen kinderen.

Ondertussen hebben Nederlandse ziekenhuizen geld ingezameld teneinde medische hulpmiddelen en medicijnen te kopen en te vervoeren naar de ziekenhuizen in Oekraïne.

Medische zorg

De kans bestaat, zo meldt Skipr.nl, dat de overheid Nederlandse ziekenhuizen gaat vragen een deel van de medische zorg voor patiënten uit Oekraïne over te nemen. Het gaat om inwoners van Oekraïne, vluchtelingen in opvangkampen en mensen die rechtstreeks naar Nederland zijn gekomen of gaan komen.

Sinds kort worden al enkele Oekraïners opgevangen. 25 jonge kankerpatiënten zijn met hun ouders opgevangen in het Prinses Máxima Centrum. Door de oorlog werd hun behandeling gestopt of vertraagd. Kinderziekenhuis Erasmus MC Sophia ontving enkele dagen geleden een meisje met de ziekte van Pompe, wiens behandeling nu kan worden voortgezet.

AM Fish