eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Buitenland aast op zorgvastgoed

Interesse

Buitenlandse partijen tonen steeds meer interesse in  de Nederlandse zorgvastgoedmarkt. Zowel beleggers als zorgexploitanten zijn geïnteresseerd, meldt vastgoedadviseur CBRE.  

CBRE laat weten dat Korian en Orpea uit Frankrijk al overnames hebben gedaan van woonzorgconcepten in Nederland. Het bedrijf noemt geen namen. Beide partijen willen het aantal bedden uitbreiden.

Nieuwe concepten

Deze partijen zien dat er in ons land veel vraag is naar nieuwe locaties en dat hier dus kansen liggen, aldus Annette van der Poel van CBRE. “We verwachten de komende jaren meer nieuwe buitenlandse partijen in de Nederlandse markt, door overnames of met de introductie van nieuwe woonzorgconcepten.”

Ze benadrukt het belang van goed ingerichte zorghuisvesting. “Het is bijvoorbeeld slim om een gebouw zo te ontwerpen dat bewoners goed van elkaar gescheiden kunnen worden en dat er ‘neutrale’ ruimten zijn waar bezoekers terechtkunnen.” Ze refereert aan ervaringen in de zorg tijdens de coronacrisis.

Het beleggingsvolume over het afgelopen half jaar bedraagt €327 miljoen, ongeveer 33% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus CBRE. “Meer marktactiviteit wordt verwacht vanaf september.”

Tekort aan zorglocaties

Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar zorgvastgoed bestaan, vanwege het tekort aan geschikte zorglocaties en de toenemende vergrijzing. “Deze sterke marktfundamenten zorgen ook voor toenemende interesse vanuit het buitenland”, aldus CBRE.

AM Fish