eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Criminelen met vervalste diploma’s aan de slag in de zorg

Onderzoek RIEC

Ze gaan met vervalste diploma’s als zzp-er aan de slag in de zorg. Criminelen die eerder veroordeeld zijn voor misdrijven. Dit blijkt uit onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland.

De resultaten van het onderzoek werden 9 mei jongstleden naar buiten gebracht. Criminelen die in dure auto’s rijden en een strafblad hebben, duiken regelmatig op in de zorg, zo meldden diverse  media waaronder RTL Nieuws.    

De criminelen werken bijvoorbeeld in de jeugdzorg of gehandicaptenzorg. Ze gebruiken dit werk om criminele activiteiten te maskeren, zegt burgemeester René Verhulst van Ede. Hij liet een onderzoek uitvoeren. De onderzoekers vonden 192 veroordelingen bij 28 van de 87 onderzochte zzp’ers.”

Ook de werktijden en de locaties maken de zorg als dekmantel interessant

De onderzoekers melden dat het werk als zzp’er een ideale dekmantel is voor criminelen. Deze dubieuze hulpverleners laten weten hiermee veel geld te verdienen en verklaren daarmee het feit dat ze over een behoorlijk vermogen beschikken.

Ook de werktijden (bij nacht en ontij) en de locaties (overal en nergens) maken de (thuis)zorg als dekmantel interessant. De onderzoekers daarover: “Hiermee hebben ze een alternatieve verklaring waarom ze op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld ’s nachts, of op een bepaalde locatie (ver van hun woonadres) aanwezig zijn.”

Burgemeester Verhulst laat weten dat dit niet alleen in Oost-Nederland gebeurt, maar ook in de rest van het land. Het is overigens niet de eerste keer dat dit probleem naar buiten wordt gebracht. Eerder toonde RTL Nieuws al aan dat fraude met diploma’s en verklaringen omtrent gedrag in de zorg toeneemt en dat de controle hierop beperkt is. De privacywetgeving bemoeilijkt de opsporing ervan.  

AM Fish