eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Dagelijks zes keer kiezen tussen minimaal drie gerechtjes

Medisch Centrum Leeuwarden

Zes keer per dag kiezen tussen minimaal drie gerechtjes. In MCL (Medisch Centrum Leeuwarden)  hebben ze daar nu vier jaar ervaring mee. De patiënten zijn er blij mee.  

De patiënten kunnen kiezen. Zes keer per dag, vanuit hun bed. Het aanbod bestaat uit lekker en herstelbevorderend eten, zeggen producent Henk de Boer (directeur van Willem de Boer in Emmeloord) en Harm Meijering (afdelingshoofd zorgondersteuning van MCL).

Logistiek apparaat

De redactie van Uitblinkers kreeg de kans om een halve dag een kijkje achter de schermen van het MCL te nemen. Het aanbieden van zes eetmomenten voor verschillende doelgroepen vereist een enorme organisatie en een nauwsluitend logistiek apparaat, zo blijkt uit de reportage in Uitblinkers 22.  

Patiënten kiezen ter plekke, vlak voordat ze gaan eten, welke gerechtjes of dranken ze willen. Voorheen kozen ze ’s ochtend wat ze ’s  avonds wilden eten. Kamerassistenten leggen het concept uit aan de patiënten. Ze vertellen waarom MCL ermee werkt en geven uitleg over de gerechtjes.

“Dankbaarheid van patiënten groter dan die van gasten in de horeca”

Kamerassistent Antonio Quadrado, die twee jaar restauranteigenaar was, en nu drie jaar actief is als kamerassistent in het MCL, laat weten dat de dankbaarheid van de patiënten in het ziekenhuis groter is dan is dan de dankbaarheid van gasten in de horeca. Als ervaringsdeskundige kan hij het weten.  

Om toe te voegen: “Je moet de patiënten wel uitleggen hoe we werken en waarom we dat doen. En vertellen uit welke gerechtjes ze kunnen kiezen.”

AM Fish