eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Deeltijd medewerkers vaker ziek in de zorg

Onderzoek Vernet

Medewerkers in de zorg die in deeltijd werken, zijn vaker ziek dan collega’s die dat voltijds doen. Dat blijkt uit onderzoek.  

Het onderzoek, zo meldt Trouw, kan belangrijk zijn om het personeelstekort in de zorg tegen te gaan. Deeltijders langer laten werken, kan een oplossing zijn, zo blijkt. Veel werkgevers denken dat voltijds werken het ziekteverzuim juist aanwakkert. “Nu blijkt het omgekeerde juist het geval.”

Dit komt naar voren uit een studie onder ruim een half miljoen zorgmedewerkers. De cijfers komen van verzuimbedrijf Vernet en van de stichting Het Potentieel Pakken (HPP), dat probeert oplossingen aan te dragen voor personeelstekorten in de zorg.

Verzuim 70 procent lager

Het grootst is het verzuim, zo blijkt , bij personeel met een contract van 18 tot 21,6 uur. Daar gaat 8,4 procent van de werktijd verloren aan ziekmeldingen. Bij personeel dat fulltime werkt, is dat percentage 4,9, aldus Trouw. “Het ziekteverzuim bij deze groep is dus 70 procent lager dan bij de deeltijdwerkers met een baan van 18 tot 21,6 uur.”

Een mogelijke reden is dat deeltijdwerkers te maken hebben met meer stress. Voor hen telt elke minuut. Zij moeten daardoor efficiënter werken dan fulltimers die ook even kunnen ontspannen met een bakje koffie. Daarnaast zijn deeltijdwerkers vaker actief in de ochtend en de avond. Dat zorgt voor een zwaardere belasting.

AM Fish