eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Diëtisten beginnen corona te doorgronden

Amphia ziekenhuis

Een nieuw virus dat ons land overspoelt. Niet alleen artsen en virologen moesten veel uitzoeken met betrekking tot corona, ook diëtisten stonden voor raadsels.         

Die raadsels worden langzaam maar zeker opgelost, zo blijkt uit een reportage in Eindhovens Dagblad over de gang van zaken in en om de intensive care in het Amphia Ziekenhuis in Breda.    

Teamleider diëtetiek Quirine Altorf laat weten dat corona patiënten in de eerste week een lage  energiebehoefte op de ic hebben. De eiwitbehoefte is daarentegen juist enorm hoog. En zo zijn er de afgelopen weken meer dingen duidelijk geworden.

Juiste voeding

Ofschoon er de laatste weken in de pers nauwelijks aandacht aan voeding is besteed, staat nu wel vast dat de juiste voeding voor een goede weerstand zorgt en het herstel bespoedigt. “Het was een hoop kunst- en vliegwerk”, blikt Altorf terug “maar intussen hebben we een algemeen voedingsprotocol klaar voor coronapatiënten in week één én twee. Week drie hebben we ook al aardig in de smiezen. Die kennis delen we in het regionetwerk en onder de ic-diëtisten in Nederland.”

Sondevoeding redt levens

In de reportage wordt duidelijk gemaakt dat sondevoeding veel levens redt. Oogt onappetijtelijk maar zit vol met alles wat het lichaam nodig heeft: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Diëtisten kunnen afhankelijk van de patiënt de samenstelling optimaliseren, aldus Eindhovens Dagblad.

Boterham met kaas

Op de verpleegafdeling serveren ze liever een boterham met kaas.

Op de verpleegafdeling van het ziekenhuis, waar patiënten herstellen van corona, zweren ze bij eiwit- en energierijk voedsel. Niet zoet, maar hartig. “Graag een boterham met kaas of vleeswaar, liefst dubbel belegd. Ook geven we patiënten twee of drie keer per dag eiwitrijke drinkvoeding. Dat werkt”, zegt diëtist Amanda Beckers.

Maar wondervoedsel tegen corona is er helaas niet, zo blijkt. Wat wel helpt is een goede lichamelijke weerstand, aldus Altdorf. “En die krijg je door gevarieerd te eten met vooral veel groente en vezels.”  

Zie hier de reportage. 

AM Fish