eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Doe onderzoek naar beleving patiënt”

Aanbeveling

Er zou onderzoek moeten worden gedaan naar de beleving en de behoeften van patiënten. Die oproep doet Laura de la Mar van Gastvrijheid in Bedrijf in Uitblinkers 15, dat dinsdag 1 september verschijnt.

Wat willen de patiënten? Daar weten we te weinig van, zegt De la Mar. “Er worden vaak aannames gedaan zonder dat daar onderzoek aan ten grondslag ligt.”

Ze doet haar oproep binnen het kader van een bijdrage waarin de vraag ‘specialiseren of generaliseren’ centraal staat. Specialiseren wil in dit verband zeggen dat voedingsassistenten zich alleen met eten en drinken bezighouden. Generaliseren betekent dat ze naast voeding ook andere bezigheden voor hun rekening nemen, zoals lichte schoonmaakwerkzaamheden.

Meer specialisatie

Het lijkt erop dat specialiseren in de ziekenhuiswereld aan de winnende hand is. Maar generaliseren heeft ook zo zijn voordelen, zo blijkt uit de gang van zaken in het Deventer Ziekenhuis. (zie foto). Uitblinkers zet vijf voordelen van generaliseren en vijf voordelen van specialiseren op rij.

Wat patiënten willen is belangrijk, maar ook de beleving van de medewerkers behoeft aandacht.

Laura de la Mar spreekt overigens geen voorkeur uit. Ze laat weten dat beleving van de medewerkers belangrijk is. “Voedingsassistenten die er andere taken bijkrijgen, zien dat vaak als degradatie. Medewerkers die er vanuit de schoonmaak voedingstaken bijkrijgen, vinden dat vaak een verrijking.”

Haar tip: “Probeer uit te zoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat de medewerkers het plezier in hun werk behouden of krijgen.”

AM Fish