eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Drie dagen actie op Zorgtotaal

Uitblinkers en WijGastvrij

Drie dagen actie in het Kwadrant Gastvrijheid waar Uitblinkers en WijGastvrij tijdens Zorgtotaal van 14 tot en met 16 juni de gastheren zijn. Robot SARA en deskundigen uit de praktijk van eten, drinken en gastvrijheid in de zorg geven daar tekst en uitleg.  

Robot SARA is een van de publiekstrekkers in het Kwadrant Gastvrijheid dat te vinden is op het Healthy Food Park in hal 4 van Jaarbeurs Utrecht. Zij gaat een meet & greet aan met bezoekers die willen ervaren wat een robot in de zorg zoal kan betekenen. Steeds meer, zoveel is duidelijk.

In gesprek met Sara

SARA gaat in gesprek met jou als bezoeker, stelt je vragen. Bijvoorbeeld over jouw persoonlijke interesses. Ze maakt foto’s van je zodat ze je bij een volgende ontmoeting  herkent en in kan spelen op de onderwerpen die je met haar besproken hebt.    

Je kunt SARA een reeks taken laten uitvoeren

Je kunt SARA een reeks taken laten uitvoeren. Ook taken die betrekking hebben op eten en drinken. De robot kan bijvoorbeeld een persoon met dementie instrueren hoe hij of zij een boterham kan smeren en beleggen. Sara geeft stap voor stap aan wat de man of vrouw moet doen.

Ze signaleert dankzij de camerafunctie eventuele missers en corrigeert die middels aangepaste instructies. In het Kwadrant Gastvrijheid krijgen bezoekers de gelegenheid om dit zelf uit te proberen.

Speciale gasten

Speciale gasten van vlees en bloed zijn er uiteraard ook in het Kwadrant Gastvrijheid: Ignar Rip van MuziekGeluk, Elly Baak, hoofd voeding van het LUMC en eigenaar van B&V Opleidingen (dieetkoken), Michel Schimmel, instellingskok, en Ron Laurentius, adviseur eten en drinken bij GGZ WNB,  

Ignar Rip van MuziekGeluk staat bezoekers te woord die meer willen weten over het inzetten van muziek als zorg-tool. Ignar is expert op het gebied van muziek in de zorg. Hij beantwoordt vragen daarover. En geeft informatie over Joy, de muziekspeler die je kunt afstemmen op de wensen van cliënten. Vooral geschikt voor mensen die kampen met dementie. Ignar is drie dagen aanwezig in het Kwadrant Gastvrijheid.

Uitblinkers en WijGastvrij ontvangen in het Kwadrant Gastvrijheid in hal 4.

Elly Baak, hoofd voeding van het LUMC en eigenaar van B&V Opleidingen (dieetkoken). Is op woensdag en donderdag, samen met collega Anouschka van Turenhout, ter plekke. Om informatie te verstrekken over dieetkoken. Ook het concept met zes eetmomenten, zoals dat in het LUMC wordt gehanteerd, komt ter sprake. Elly en Anouschka zijn op woensdag en donderdag aanwezig.    

Eten en drinken wordt ingezet als onderdeel van de behandeling

Ron Laurentius, adviseur eten en drinken bij GGZ WNB, vertelt over koken op de afdeling met cliënten. Hoe eten en drinken wordt ingezet als onderdeel van de behandeling waarbij cliënten zelfstandig of onder begeleiding maaltijden bereiden. En behulpzaam zijn bij de inkoop. Dit wordt gedaan vanuit herstelondersteunende zorg. Ron is op donderdagochtend aanwezig.  

Michel Schimmel. Instellingskok met ervaring in de ouderenzorg en het ziekenhuis. Sinds kort zelfstandig. Staat op het  standpunt dat je als kok je creativiteit moet inzetten om iedere persoon uit de doelgroep in de zorg aan het eten te krijgen. Met smaak. Over zijn eigen plannen? “Die zijn nog niet concreet. Ik zoek het avontuur.” Michel is donderdag aanwezig.    

Van dag tot dag

De volgende personen zijn aanwezig in het Kwadrant Gastvrijheid op het Healthy Food Park in hal 4 op de aangeven dagen:

Dinsdag 14 juni

Ron van der Laan (WijGastvrij), Maarten Bijlsma (WijGastvrij), Jaap de Graaf (Uitblinkers), Robot Sara (SARA-Robotics) en Ignar Rip (MuziekGeluk).     

Woensdag 15 juni

Paul Hoogmoed (WijGastvrij), Elly Baak (hoofd voeding LUMC en directeur van B&V Opleidingen) met collega Anouschka van Turenhout, Jaap de Graaf (Uitblinkers), Sjoukje Kilian (Uitblinkers) en Ignar Rip (MuziekGeluk).

Op woensdag 15 juni om11.30 uur in Theater 10 de finales van de Uitblinkers Awards 2022      

Donderdag 15 juni:

Ron van der Laan (WijGastvrij), Paul Hoogmoed (WijGastvrij), Michel Schimmel (zelfstandig kok), René van der Gun (WijGastvrij), Ron Laurentius (GGZ WNB) in de ochtend, Elly Baak (hoofd voeding LUMC en directeur van B&V Opleidingen) met collega Anouschka van Turenhout, robot Sara (SARA-Robotics), Ignar Rip (MuziekGeluk), Jaap de Graaf (Uitblinkers) en Sjoukje Kilian (Uitblinkers).    

Gratis aanmelden voor de beurs kan op www.zorgtotaal.nl.

AM Fish