Vanuit de horeca, het entertainment, de luchtvaart en de retail overstappen naar de zorg. In Nederland gebeurt het in kleine aantallen. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om grote groepen, duizenden.
Voor 9 miljoen mensen kwam het werk in het Vereniging Koninkrijk, waar corona keihard toeslaat, tot stilstand. Dat gebeurde maart vorig jaar toen corona haar intrede deed, zo meldt The Guardian. Zonder exacte aantallen te noemen wordt gemeld dat duizenden zijn overgestapt naar de zorg.
125.000 vacatures
De zorg is een van de weinige groeimarkten op de banenmarkt die door corona zware klappen heeft opgelopen in de genoemde sectoren. Overal. Ook in Engeland en het VK. In november waren er in het VK 125.000 vacatures in de zorg, zo meldde de banenwebsite Indeed. Meer dan in enige andere sector.
Winkelmedewerkers, uitsmijters in nachtclubs, acteurs en cruiseschipmedewerkers behoren tot degenen die toetreden tot het zorgpersoneel. Ze zijn nodig. Toegevoegd wordt dat meer dan 21.000 bewoners van verzorgingstehuizen in het VK overleden aan het virus.
“Lonen moeten beter”
De overstap betekent voor veel medewerkers dat ze lagere lonen moeten accepteren. Volgens de denktank van de Resolution Foundation verdient meer dan de helft van de zorgverleners onder het ‘echte’ leefbare loonniveau van £ 9,50 per uur (£ 10,85 in Londen).
Nye Cominetti, econoom bij de Resolution Foundation, liet aan The Guadian weten dat de vergrijzing van de Britse bevolking tot gevolg heeft dat er de komende jaren waarschijnlijk veel meer mensen naar de zorg gaan. “De overheid moet die overstap aantrekkelijker maken door loon en arbeidsvoorwaarden te verbeteren.”