eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ex-medewerker meldt dagelijks geweld

Gehandicaptenzorg

Een ex-medewerker van Twentse Zorgcentra werd meerdere malen per dag geschopt, geslagen of bespuugd door cliënten. Ze werkte in de gehandicaptenzorg.

De medewerker in kwestie is Maaike Piet die haar verhaal doet in De Gelderlander. Ze was persoonlijk begeleider op een dagbesteding in Enschede en werkte met zwaar  verstandelijk beperkte cliënten. Zij kunnen hun boosheid niet uiten door te praten reageren daarom vaak fysiek. Met alle gevolgen van dien.

De medewerkers letten scherp op signalen die duiden op een naderende uitbarsting van geweld. Maar toch gaat het vaak mis, blijkt uit de reportage. Slaan, schoppen, spugen en als het escaleert tv’s en magnetron die door de kamer vliegen.

Verhaal van Maaike Piet is zeker niet uitzonderlijk

Maaike Piet werd twaalf jaar geleden zo goed als gewurgd door een cliënt. Ze staat te trillen op haar benen, maar gaat door met haar werk. Als de cliënt aangeeft dat hij het jammer vindt dat het hem niet gelukt is om haar echt te wurgen – lees vermoorden – wordt Piet bang Ze krijgt hoofdpijn en loopt een trauma op.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het verhaal van Maaike Piet zeker niet uitzonderlijk is in de gehandicaptenzorg. Onderzoek van Ipsos in 2021 wees uit dat 81 procent van de medewerkers wel eens te maken heeft met verbale agressie, 64 procent ondervond ook fysieke agressie.

Woordvoerders van De Twentse Zorgcentra laten weten dat er de laatste jaren meer aandacht is voor de veiligheid van medewerkers in de gehandicaptensector. Medewerkers volgen speciale trainingen en van iedere cliënt wordt een risico-inventarisatie gemaakt. Daarin wordt bijvoorbeeld beoordeel of een cliënt met scherp materiaal kan werken.

AM Fish