eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Familie van patiënt mee laten helpen?  

Bed opmaken, eten en douchen

Familieleden van patiënten laten helpen bij douchen en eten. Dat proberen ze van de grond te krijgen in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. Een pilot is in voorbereiding.

Als familieleden meehelpen krijgen drukbezette zorgmedewerkers wat meer lucht. De proef is onderdeel van een groter plan om twee keer zoveel patiënten te laten helpen, terwijl werkplezier en kwaliteit van de zorg verbeteren, zeggen de verpleegkundigen Melanie Oostrom en Gerbrecht van der Meulen in De Gelderlander.  

Naast de inzet van familie moeten een slimmere rolverdeling voor de verpleegkundigen en de inzet van een app of digitaal platform het verschil gaan maken.  

De verpleegkundigen stellen vast dat familie best wil helpen bij de zorg voor een naaste. Naast het bieden van ondersteuning bij eten en douchen wordt gedacht aan het uitvoeren van kleine zorghandelingen zoals het bed opmaken en aankleden. Het ziekenhuis laat weten dat meehelpen geen verplichting zal worden.  

Vooralsnog is het alleen een plan. Eind dit jaar start een pilot op de afdelingen oncologie en urologie, meldt De Gelderlander.  

AM Fish