eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Fax moet weg uit de zorg

Het moet in de zorg afgelopen zijn met de fax. Digitale gegevensuitwisseling verdient de voorkeur. Sterker nog: deze is verplicht.

De Eerste Kamer, zo meldt De Volkskrant, nam vorige week een wet aan die digitale gegevensuitwisseling verplicht. Dat heeft gevolgen voor de zorg. Daar versturen ze jaarlijks nog miljoenen faxen.

Volgens het artikel in de genoemde krant zijn faxmachines achterhaald en leveren ze problemen op. Dat leidt tot onnodige fouten, aldus minister Kuipers van Volksgezondheid. Bijvoorbeeld bij het voorschrijven van medicatie.  

Vorig jaar lanceerde Kuipers een wetsvoorstel om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te verplichten. Deze wet is onlangs unaniem aangenomen door de Eerste Kamer. Later dit jaar wordt de wet van kracht.  

Iris Verberk, internist en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten, spreekt de hoop uit dat artsen in de toekomst overal over patiëntgegevens kunnen beschikken. De minister wil dat ook, maar dat gaat niet een-twee-drie. Er zullen stevige privacywaarborgen moeten komen.

AM Fish