eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Festival van de Gastvrijheid komt naderbij

16 november

Nog even en het is zover. Het Festival van de Gastvrijheid vindt plaats op 16 november in Baarn. De dag staat in het teken van geluk, plezier en met kleine dingen het verschil maken. Er zijn nog plaatsen.

WijGastvrij heeft het Festival van de Gastvrijheid voor de derde keer vastgesteld. Programma, sprekers, locatie en catering van het Festival van de Gastvrijheid liggen vast sinds begin 2020. De organisatie heeft het festival, dat twee keer was uitverkocht, ook twee keer wegens corona moeten uitstellen, maar nu gaat het dan toch gebeuren. Theater de Speeldoos in Baarn is er klaar voor.

Het festival zal met een vertraging van bijna twee jaar uit de startblokken worden geschoten door entertainer, cabaretier en gastvrijheidsvirtuoos Milo Berlijn. Het gaat over geluk, plezier en met kleine dingen het verschil maken. Dat alles gelardeerd met humor en emotie. Over de leuke en lastige kanten van het vak.

Lach en een traan

Het gaat ook over mensen die in de zorg het verschil maken. Annemarieke Driessen die als tweede spreker optreedt, praat daar uit eigen ervaring over. Ze kreeg op haar 24ste te maken met een acute dwarslaesie. Ze weet mensen te raken met een lach en een traan. Onder andere met het verhaal over een gastvrijheidsmedewerker die haar dagen in het ziekenhuis draaglijk maakte. Met begrip, een praatje en aandacht.

Richard de Hoop zal na de verwenlunch en de geluksquiz van Kyra van Daatselaar het podium betreden. Hij gebruikt muziek als metafoor en bron van inspiratie om zijn boodschap over te brengen. Over veerkracht en samenwerken bijvoorbeeld.

Genieten

En zeker ook over kleine dingen die het verschil maken, zegt hij, als we hem eind juli te spreken krijgen. Het festival is dan nog ver weg, maar de ideeën komen alweer boven. “We hebben tijdens de lockdowns optredens verzorgd voor ouderen die deze vanuit hun appartementen gadesloegen. Je zag ze bewegen, van links naar rechts, van voor naar achteren. Dat was genieten voor die mensen.”

Ook met eten en drinken kun je het verschil maken, meldt De Hoop, opnieuw uit eigen ervaring. Zijn vrouw belandde ooit in het ziekenhuis en de maaltijden daar waren vlakjes en bepaald niet smaakvol. Witbrood en zo. “Daar wordt je niet beter van.”

Mensen blij maken

De Hoop besloot lekkere, gezonde gerechtjes mee te nemen naar de afdeling. En het duurde niet lang totdat andere patiënten hem vroegen om ook voor hen lekkere gerechtjes mee te nemen. “Ze werden daar bij voorbaat al blij van. Zo makkelijk kan het zijn om mensen, patiënten in dit geval, een plezier te doen. Ja, daar ga ik het over hebben straks in Baarn.”

Programma

10.30 Ontvangst
11.00 aftrap Milo Berlijn
11.30 Annemarieke Driessen
12.30 Verwenlunch
13.30 De challenge
14.30 Richard de Hoop
15.30 Afsluiting Milo Berlijn
16.00 Borrel

Aanmelden

Het evenement vindt op dinsdag 16 november plaats in Theater de Speeldoos te Baarn. Kosten voor de geheel verzorgde dag bedragen €50. Leden van WijGastvrij krijgen €10 korting. Kaarten zijn verkrijgbaar bij WijGastvrij.

AM Fish