eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Geen gezonde hap te vinden in ziekenhuis”

Huisarts Iris de Vries

Gezond eten heeft geen prioriteit in het ziekenhuis. Dat schrijft huisarts Iris de Vries, voorzitter van de vereniging Arts en Leefstijl op LinkedIn naar aanleiding van haar eigen ervaringen.     

Haar zoontje was opgenomen op de kinderafdeling van een ziekenhuis (Isala te Zwolle, red.) en zij ging als moeder haastig op zoek naar gezond eten voor hem en haarzelf. Dat lukte niet, zo blijkt. Het drong ineens weer helder tot haar door: gezond eten is geen prioriteit in het ziekenhuis. “Hoe kan dat nou? Zieke kinderen, het is verbijsterend.”

Volkoren brood was er niet, schrijft ze. Haar zoontje kreeg ranja, knakworst, jam en hagelslag aangeboden. Zelf kon ze ‘s avonds in het restaurant kiezen tussen saucijzenbroodjes of friet met een kroket, schrijft ze.

Hersteld

Zoontje De Vries is weer helemaal hersteld en moeder dankt het ziekenhuis voor de goede zorg, maar over het aanbod van gezond eten is ze dus niet te spreken. “En voor het personeel is er ook niet veel meer keus.”

Ze voegt toe verschillende voorbeelden te kennen van mooie initiatieven van ziekenhuizen die het anders willen doen. Om vervolgens een oproep te plaatsen: “Laten we samen het Isala (ziekenhuis) in Zwolle helpen met een mooie lijst ter inspiratie! Welke ziekenhuizen doen dit anders? Welke initiatieven zijn inspirerend? Isala (ziekenhuis) welke kleine stap kunnen jullie zetten?”

De oproep levert een stroom van reacties op. Veel herkenning en enkele suggesties. Ook Vermaat dat een groot deel van de horeca verzorgt in het Isala Ziekenhuis, reageerde. Iris de Vries en Vermaat proberen met elkaar in gesprek te komen.

Reactie Kevin Kap

Kevin Kap, teamleider centrale keuken van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, reageerde eveneens. Wat hem betreft is het goed mogelijk om te stoppen met het aanbieden van de kroketten en saucijzenbroodjes. “Maar dat is niet mijn eerste advies”, voegt hij toe.

“Een optie zou kunnen zijn”, aldus Kap “om te starten met een degelijk basisassortiment volkorenbroodjes en losse keuzes in beleg, simpelweg aftoppen met komkommer, avocado en tomaat. Dit is makkelijk beschikbaar en vers te houden. OK, de avocado heeft meer zorg nodig. En maak het vooral leuk voor de medewerkers die er werken.”

Voor wat betreft de avondmaaltijd stelt hij een mooie (volkoren) pasta met (vegetarisch) gehakt en rode paprika voor. “Mooie groene salade ernaast. Dit kan ook gemaakt worden door ziekenhuizen/ restaurants zonder chefs of koks in de keuken! Er zijn veel toepassingen hiervoor.”

Om te besluiten met: “Morgen start bij ons de nieuwe herfstcyclus met weer mooie gerechten en keuzes. Bezoekers en familie mogen daar tegen betaling van mee-eten. Dat kan ook een optie zijn.”

AM Fish