eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Geen tijd voor een praatje

Verpleegzorg

Het water is veel verpleeghuizen tot de lippen gestegen. Doordat corona hard om zich heen slaat,  ontstaan besmettingen en personeelstekorten.

Het ziekteverzuim in de verpleegzorg is opgelopen tot tien procent met als gevolg dat er tekorten ontstaan op de afdelingen. Dit komt des te harder aan omdat de bezetting normaal gesproken op veel plaatsen ook al aan de krappe kant was.

Dag op bed

Bewoners worden verschoond en ze krijgen eten en drinken, maar er is soms onvoldoende menskracht om ze uit bed te krijgen. Dan blijven ze dus een dag op bed, zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso (Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde).

Ze doet haar uitlatingen in NRC in een artikel met als kop ‘Rek is eruit in de verpleeghuiszorg’. De Groot: “Er is vaak geen tijd voor activiteiten en een praatje.”

Aanbod van 4.600

Ruim 600 van de 2.500 verpleeghuislocaties hebben te maken met een corona-uitbraak, zo meldt de krant. Sinds maart zijn 17.635 cliënten geregistreerd met Covid-19 ofwel corona. 2.317 daarvan zijn sindsdien overleden, 3.343 patiënten zijn hersteld.

De roep van de branche om meer personeel bleef overigens niet onbeantwoord. Kort na de eerste golf zijn 2.000 voormalige zorgmedewerkers in de zorg aan de slag gegaan. Tijdens de tweede golf hebben zich 1.000 zorgmedewerkers als herintreders gemeld.

Daar komen 4.600 belangstellenden bij uit andere branches, zoals de horeca. Zij hebben laten weten dat ze in de zorg aan de slag willen.
   

AM Fish