eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Groenten eten met behoud van eiwitten

Slimme app

Een app die slimme combinaties van voedingsmiddelen voorschrijft zodat het eten van meer groenten in plaats van vlees en vis niet of minder ten koste gaat van de inname van eiwitten. Wageningen University & Research ontwikkelt deze app die pas over twee jaar gebruiksklaar zal zijn.

Dat meldt de redactie van Nieuwsvoordietisten.nl naar aanleiding van een inleiding dr. ir. Pol Grootswagers. De app maakt combinaties van voedingsmiddelen om de ‘eiwitpuzzel’ op te lossen bij vergroening van menu’s, zo wordt gemeld.  

Bij ouderen in zorginstellingen heeft 80 procent van de eiwitten, die men consumeert, een dierlijke oorsprong. “Als je die gaat vervangen door plantaardige eiwitten, kan de eiwitinname in het gedrang komen”, aldus   Grootswagers tijdens het  Nationale Voedingscongres.

“Ouderen hebben een hoge eiwitbehoefte, terwijl plantaardige voeding minder eiwit bevat”

Hij maakte duidelijk dat ouderen een hoge eiwitbehoefte hebben, terwijl plantaardige voeding minder eiwit bevat. Voor 20 gram eiwit is 70 gram biefstuk nodig, of maar liefst 260 gram kikkererwten. Van soja is 90 gram nodig om 20 gram eiwit te leveren. Soja is dan ook een goede plantaardige eiwitbron, aldus de wetenschapper.

Ook wat micronutriënten betreft zijn er nadelen aan plantaardige voeding, zo meldt Nieuwsvoordietisten.nl. Zo komt vitamine B12 van nature niet voor in plantaardige voeding, terwijl 10 procent van de ouderen een tekort aan vitamine B12 heeft. “Ook is plantaardige voeding laag in ijzer, calcium, omega-3 vetzuren en vitamine D.“

“De prevalentie van vitamine D-tekorten bij ouderen is 40 procent”, aldus Grootswagers. Plantaardige voeding bevat veel vezels, wat verzadigend werkt. Om voldoende eiwit binnen te krijgen met een plantaardige voeding zijn, volgens Grootswagers, vollere borden nodig en zullen ouderen meer moeten kauwen.

De wetenschapper droeg nog meer feiten en argumenten aan die duidelijk maken dat het kiezen van de juiste combinaties voor ouderen met een grote eiwitbehoefte niet eenvoudig, maar wel mogelijk is. Lees hier het complete verslag.

AM Fish