eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Harpist luistert diner Spaar en Hout op

Kerst 2021-5

Hoewel we nog even op kerst 2021 moeten wachten, hebben de eerste kerstdiners in de zorg inmiddels plaatsgevonden, zoals een klassiek vijfgangendiner in verpleeghuis Spaar en Hout te Haarlem op vrijdag 17 december. Herten rollade met rode wijnsaus vormde het hoofdgerecht.

47 bewoners van Spaar en Hout, onderdeel van de Stichting Pro Senectute, zaten aan bij het diner. Dat zouden er meer zijn geweest als corona zich rustig had gehouden. Familieleden hadden dan ook aanwezig kunnen zijn, nu helaas niet, zegt Sevgi Kus, zelfstandig werkend kok in Spaar en Hout.

Sevgi Kus enkele uren voor het kerstdiner. “Het gaat vanavond weer in de smaak vallen.”

We ontmoeten haar om 13.00 uur in de middag, enkele uren voordat het kerstdiner – inloop 17.00 uur – gaat beginnen. In de keuken heerst bedrijvigheid, maar geen spoortje van haast of onrust, alles wat klaar kan staan, staat klaar. De mise-en-place is tot in de puntjes verzorgd.

Drie per tafel

De gasten worden die avond opgedeeld in twee ruimtes. Drie gasten per tafel, allemaal op anderhalve meter afstand, coronaproof. Het wordt een klassiek diner. Kerstbomen zorgen voor extra sfeer. Een harpist neemt de muziek voor zijn rekening. “Nee, geen koor, zingen is in verband met corona te riskant”, zegt Maarten Bijlsma, teammanager locatie Spaar en Hout.

Bijlsma verzorgt die avond bij iedere gang een toelichting over het wat en het hoe. Aan tafel wordt gezorgd voor extra beleving. “We schenken de ossenstaartbouillon bijvoorbeeld uit aan tafel, zoals ze dat in toprestaurants ook doen.  We proberen er een kerstdiner van te maken waar de mensen nog lang van kunnen nagenieten en nog lang over zullen doorpraten.”

Tussenhout

De donderdag voorafgaand aan het diner, vond in Spaar en Hout op de afdeling Tussenhout, waar 26 pg-patiënten verblijven, het kerstdiner overigens al plaats. Zelfde menu, ook vijfgangen. Sevgi die de diners samen met de chefkok en een keukenassistent bereidde, zegt daarover: “Het viel in de smaak en dat gaat vanavond weer gebeuren.”

Op de eerste en tweede kerstdag kunnen de bewoner een extra luxe diner tegemoet zien. Op oudejaarsdag worden er oliebollen gebakken. 

Aan iedere tafel nemen drie personen plaats.

Menu kerstdiner

Amuse
Stokbrood met kruidenboter, ossenstaart bouillon.

Voorgerecht
Gerookte eendenborst met een kalkoen paté, gegarneerd met een balsamico dressing, vijgenbrood en cranberry compote.

Tussengerecht
Spoom
Citroen sorbetijs met prosecco.

Hoofdgerecht
Hertenrollade met rode wijnsaus geserveerd met gebakken kastanjechampignons en rode ui, Roseval aardappelen en kastanjepuree. Gebakken spruitjes met spek en stoofperen.

Dessert
Koffie/ thee met een proeverij van chocolade.      

AM Fish