eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Eindelijk: hbo-opleiding voor koks

ROC van Amsterdam

Het ROC van Amsterdam gaat van start met een hbo-opleiding voor koks, genaamd Culinary Professional. Het is de eerste hbo-koksopleiding in Nederland.

Het wordt een genoemde duale opleiding. Studenten werken enkele dagen bij een erkend leerbedrijf en gaan één dag in de week naar school. Ze volgen vakken over ondernemerschap, leidinggeven en het creëren van nieuwe recepturen.

Leiderschap

Kooktechnieken, leiderschap, voedseltechnologie, verspilling en duurzaamheid krijgen speciale aandacht. Chef-kok Ron Blaauw, bekend van sterrenrestaurant RON Gastrobar, is betrokken bij de nieuwe koksopleiding.

Over de opleiding zegt hij in het Parool: “Geweldig. Ook toegankelijk voor mensen uit andere richtingen. Mogelijk nemen studenten eerder de stap naar gastronomie.”  

Keuken aansturen

Blaauw vertelt dat koken meer is dan bakken, braden en snijden. Er zijn ook mensen nodig die de keuken aansturen en creatiever zijn, zegt hij. “Met de hbo-opleiding kan dat naar een hoger niveau worden getild. Het zou meer een soort hotelschool kunnen worden.”

De nieuwe koksopleiding is opgezet in samenwerking met HBO Drechtsteden. Die is verantwoordelijk voor de diplomering.

AM Fish