eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Hoe houden we het lichaam koel?

Hitte Hittegolf

We hebben nu nog even andere dingen aan ons hoofd, maar straks gaat het weer gebeuren: zon, warmte, hittegolf. Hoe zorgen we ervoor dat kwetsbare ouderen op de been blijven en niet uitdrogen?

Hoe voorkomen we dat patiënten en cliënten uitdrogen en verhit raken? De laatste zomers was dit op veel plaatsen een grote uitdaging en dat zal de komende zomer weer zo zijn. Dus voldoende drinken, voldoende koelen, de schaduw opzoeken.

Bakjes water

Maar hoe ga je te werk? Zette we de ventilator een tandje hoger of is dat vanwege besmettingsgevaar niet zo’n goed idee? Laten we de airco op volle toeren draaien? Of doen we het met bakjes water en ijsjes of misschien wel met een combinatie van dit alles?

Hoe vaker we te kampen hebben met een hittegolf des te creatiever worden de ideeën om daar wat aan te doen. Neem de afkoelsjaal of vochtafstotende planten. Die schijnen te werken. Het dragen van koelvesten is ook een oplossing. Begint schoorvoetend op gang te komen in de ouderenzorg.

Eiwitrijke producten

Uiteraard is extra aandacht voor eten en drinken van belang als de temperatuur straks oploopt. Vooral bij ouderen. Waterijsjes, kannen met water, groenten, zoals tomaatjes, kunnen helpen. En eiwitrijke producten die ervoor zorgen dat de mensen toch voldoende voedingswaarde tot zich nemen.

En zo zijn er meer oplossingen te bedenken tegen hitte en uitdroging. Mocht u ideeën hebben waar collega’s wat mee kunnen dan houden we ons aanbevolen. In Uitblinkers 18 publiceren we een special over het adequaat bestrijden van hitte en uitdroging.

Mail ons

Heeft u suggesties, ervaringen of ideeën? We horen graag. Mail naar info@uitblinkersindezorg.nl en wij nemen contact met u op.         

AM Fish