eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Huiskamer wint terrein in ziekenhuis

Deventer Ziekenhuis

Het fenomeen huiskamer begint in steeds meer ziekenhuizen van de grond te komen. De laatste jaren betrof het overwegend faciliteiten voor ouderen, nu komen er ook huiskamers voor andere  patiënten.

Deventer Ziekenhuis heeft verschillende huiskamers op de afdelingen ingericht. Het ziekenhuis doet dit om patiënten in beweging te brengen en ze afleiding te bezorgen. “Het is even wat anders dan de zaal, het geeft de patiënten voldoening en het zorgt voor beweging”, zegt roomservice medewerker Leandra ten Kleij tegen Uitblinkersindezorg.nl.

Sfeervolle setting

Patiënten op de betreffende afdelingen krijgen de gelegenheid om de maaltijden in de huiskamer te gebruiken in plaats van op de kamer. Ze verlaten daarvoor het bed en de kamer, maken een wandeling en ontmoeten andere mensen in een andere, sfeervolle setting.

Een van de huiskamers (lunchkamer) in het |Deventer Ziekenhuis.

Op verschillende afdelingen In het Deventer Ziekenhuis zijn overigens eettafels geplaatst. Patiënten kunnen daar naar believen gebruik van maken. Ook andere activiteiten zijn mogelijk. Leandra ten Kleij: “Het is eigenlijk logisch dat we deze huiskamers hebben geopend en deze tafels hebben geplaatst, maar toch is het binnen de ziekenhuiswereld geen gemeengoed.”

Actief bezig zijn

Het fenomeen huiskamer is pakweg vijf jaar gelegen van de grond gekomen. Op kleine schaal, overwegend bestemd voor ouderen en geriatrische afdelingen. “Niet alleen om gezellig te zitten, maar vooral ook om daar onder begeleiding actief bezig te zijn”, zo meldt het Martini Ziekenhuis Groningen.

In Tergooi Ziekenhuizen hebben twee verpleegkundigen het initiatief genomen om een huiskamer in te richten voor longpatiënten. Sommigen van hen hebben niet lang meer te leven. Ook enkele andere ziekenhuizen beschikken op kleine schaal over huiskamers.    

Koks van restaurants uit de omgeving van Deventer Ziekenhuis verzorgen maandelijks culinaire verrassingen voor patiënten. Deze verrassing werd geserveerd in de lunchkamer.

AM Fish