eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Ingreep pas zinvol als mensen gezond leven”

Chirurg Patrick Deckers

Een ingreep, bijvoorbeeld een knieprothese, is pas zinvol op de lange termijn als iemand gezond leeft. Dan kun je er kwaliteit van leven mee terugwinnen, anders niet, zegt orthopedisch chirurg Patrick Deckers.  

Deckers is oprichter van Caring Doctors dat pleit voor een ander voedingspatroon, namelijk 80% plantaardig, 20% dierlijk. Nu is dat andersom. De organisatie  maakt zich sterk voor gezonde voeding, duurzaam leven en de aarde intact laten. “Het roer moet volledig om. En wel nu”, zegt Deckers in een interview in Uitblinkers 26.    

Deckers heeft zijn baan als orthopedisch chirurg eraan geven. Het was te vaak dweilen met de kraan open, zegt hij. Daarover: “Wat wij doen is onbegonnen werk. Als iemand te zwaar is en ongezond leeft, zijn de risico’s van opereren groter en is de voorspelbare uitkomst onzeker.”

“Velen kampen met hoge bloeddruk en suikerziekte en gebruiken slaapapneu-apparaten.”

Hij laat weten dat steeds meer mensen geen deelgenoot zijn van een gezonde en vitale maatschappij. “Deels omdat ze er geen moeite voor willen doen en deels omdat ze de financiële mogelijkheden niet hebben en alleen maar kiloknallers kunnen kopen.”

Veel van deze mensen zijn ongezond en te zwaar, ondervond Deckers. “Velen kampen met hoge bloeddruk en suikerziekte en gebruiken slaapapneu-apparaten.”

En verderop in het interview: “We doen aan damage control. Als iemand een hoog cholesterolgehalte heeft, krijgt hij een cholesteroltabletje, als je vaten wat dichtslibben, krijg je een dotterprocedure. De oorzaak wordt niet aangepakt.”

Het interview met Patrick Deckers staat in Uitblinkers 26 dat verschijnt vanaf dinsdag 30 mei.  

AM Fish