eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Kerstdiners ondanks corona

Kerst in de zorg Zorgcentrum Riederborgh

De kerst zal door toedoen van coronamaatregelen in de zorg wat minder sfeervol zijn dan anders, maar er zál gedineerd worden. En voorafgaand aan de jaarwisseling worden er oliebollen gebakken, net als altijd, zegt Joery Hollemans, hoofdkeuken van Zorgcentrum Riederborgh in Ridderkerk.

Ook in Zorgcentrum Riederborgh zijn beperkende maatregelen van kracht. Bewoners mogen  een beperkt aantal bezoekers ontvangen per dag. En het aantal aanwezige vrijwilligers ligt veel lager dan normaal. Uit voorzorg zitten velen thuis.

Lichtpuntjes

Maar de voedingsdienst zal er alles aan doen om de bewoners toch wat lichtpuntjes te bezorgen, de komende weken, zegt Hollemans. Er zijn geen diners meer in het restaurant, maar wel op de afdelingen. Daar is extra versiering aangebracht. Er klinkt kerstmuziek van vroeger.

Joery Hollemans en zijn medewerkers geven extra gas in de donkere decembermaand.

De maaltijden die voorafgaand en tijdens de kerst worden geserveerd, zijn voorzien van extra’s en de kwaliteit is dik in orde. “Ouderwets lekker”, zegt Hollemans, om toe te voegen dat koks de maaltijden voor deze gelegenheid op de afdelingen presenteren. Ze vertellen er ook wat over. “Zo maak je er iets bijzonders van voor onze bewoners.”

4-gangen kerstdiner

In de keuken van Riederborgh bereiden ze dagelijks 500 maaltijden. Ruim 400 worden bezorgd aan thuiswonende ouderen. Ook zij kunnen gaan genieten van een 4-gangen kerstdiner, vrijwillig bezorgd door thuiszorgmedewerkers van Riederborgh

De brigade van Hollemans bestaat uit 27 personen (16 fte’s). Tot nu toe werd geen van deze mensen getroffen door corona. “En dat willen we graag zo houden. We doen alles wat in onze macht ligt om dat te voorkomen.”

Oliebollen

Na de kerst koerst het zorgcentrum vanzelfsprekend aan op de jaarwisseling. Op de laatste dag van het jaar worden er oliebollen gebakken. Normaal zijn dat er rond de 700, nu zullen het er wat minder zijn omdat bezoek achterwege blijft en de meeste vrijwilligers er niet zijn. “Ik denk dat we er dit jaar aan 500 wel genoeg hebben, maar het kunnen er zomaar meer worden.”

Ben Driesse gaat op 31 december om 03.00 uur van start met maken van beslag.

Niettemin is het bakken van de oliebollen een aardige klus. Ben Driesse, een van de koks, begint  de 31ste december om 03.00 uur met het maken van beslag. En gaat dan snel over tot bakken.

Rond 10.00 uur worden de eerste oliebollen bij de koffie geserveerd, de rest volgt verspreid over de dag. Hollemans: “Zo hopen we het de laatste weken van het jaar, ondanks alles, voor onze afnemers en cliënten toch nog leuk te maken.”                   

  

AM Fish