eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Keukentijgers wil niveau eten en drinken in de zorg verhogen

Platform

Het nieuwe platform Keukentijgers wil het niveau van eten en drinken in de langdurige zorg verhogen. En het werk leuker en makkelijker maken.

Wenda Linthorst, gedragsexpert, is de ‘moedertijger’ ofwel de aanjager en de initiatiefnemer van Keukentijgers. Ze zegt: “Wij willen zorgprofessionals in zorginstellingen waar mensen langdurig verblijven, helpen om van de maaltijden op een gemakkelijker manier iets bijzonders te maken.”

Slimme oplossingen

De zorgprofessionals die voor de maaltijden moeten zorgen, onder andere bij het kleinschalig wonen, hebben het doorgaans razend druk.  En dan moeten ze ook nog koken voor een groep bewoners waarvan een deel te maken heeft met diëten en beperkingen. “Daarom kwamen wij op het idee om slimme oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan smakelijke maaltijden.”

Kwaliteitsverschillen

Uit vooronderzoek van Keukentijgers bleek dat er grote verschillen bestaan in de kwaliteit van de maaltijden, per instelling, per afdeling en per medewerker. Dat betekent dat er naast goede, ook matige en slechte maaltijden worden bereid.

Dat is jammer, want maaltijden kunnen hoogtepunten zijn voor de bewoners. Voeding draagt daarnaast bij aan het behoud van gezondheid. Zo wordt de kans op ondervoeding en een tekort aan voedingstoffen kleiner wanneer de maaltijden dik in orde zijn. Linthorst. “Dieetvoeding en medicatie kunnen in dat geval worden verminderd.”

Als mantelzorger van haar schoonvader, die in een verpleeghuis verbleef, zag ze wat het effect is van matige en slechte voeding. “Daar ben ik echt van geschrokken. Ik ben ervan overtuigd dat voeding heel veel doet met de gezondheid en de levensvreugde van mensen.”

Tussendoortjes

Yvette Magrijn is als kok en voedingsexpert verbonden aan Keukentijgers. Ze zegt: “Mijn ervaring is dat smakelijke tussendoortjes veel doen met de gezondheid en het eetplezier van mensen.”

Ze voegt toe dat we meer groente en minder vlees zijn gaan eten. Dat vraagt om een andere manier van koken. Magrijn: “Ik vind het geweldig om mee te denken over hoe je dit praktisch en makkelijk aan kunt pakken met smakelijke en herkenbare voeding als resultaat.”

Keukentijgers gaat tips en ideeën delen via social media. Daarnaast kunnen zorgprofessionals zich inschrijven voor online inspiratiessessies en boxen die naar de zorginstelling worden verzonden. Zie de site van Keukentijgers.

AM Fish