eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Kunstenaar werd Voeding-in-de-Zorg medewerker 2022

Nicoline Lancee

Nicoline Lancee is uitgeroepen tot Voeding in de Zorg medewerker 2022. Dit werd bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op locatie De Es van Argos Zorggroep in Spijkenisse.

Lancee werd in het bijzijn van haar collega’s en familie verrast door FrieslandCampina. Het is opmerkelijk dat een beeldend kunstenaar deze prijs in de wacht sleept.

Nicoline maakt kunst met de bewoners. Het eten is soms kunstvoorwerp. “Het gaat echt om kleine dingen. Als ik een plakje ontbijtkoek besmeer, dan kerf ik er een hartje in met het mes. Het gaat me om de glimlach”, zegt ze op voedingindezorg.nl.  

Ze houdt zich ook bezig met ‘wenskoken’.  Daarbij kan een bewoner aangeven wat hij of zij graag wil eten. Dat gerecht wordt dan gemaakt. Nicoline: “We koken vers en letten ook op de aankleding.” Ze verzamelt daarom ouderwets servies en attributen waarmee je de tafel sfeervol kunt aankleden.

Toetjes worden geserveerd in mooie, zilveren schaaltjes of in een sorbetglas

Toetjes krijgen speciale aandacht. Die worden geserveerd in mooie, zilveren schaaltjes of in een sorbetglas. Het verse, kleurrijke fruit uit de moestuin wordt gebruikt om de toetjes mee op te leuken. Ook bijzonder is de bakmobiel: een mobiele inbouwoven.

Nicoline wil graag andere zorgmedewerkers inspireren en laten zien dat extra aandacht besteden aan eten en drinken niet moeilijk hoeft te zijn. “En ben je minder creatief, dan leen je een idee van een ander. Het gaat om de aandacht. Want persoonlijke aandacht aan de bewoners geven, is het allerbelangrijkst!”

AM Fish