eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

leidinggeven aan verschillende nationaliteiten

Management

Werken met mensen van uiteenlopende komaf. Met verschillende nationaliteiten en culturen. In sommige ziekenhuizen en zorginstellingen zijn het er tientallen. Dat kan uitstekend verlopen als er sprake is van begrip en leiderschap, zegt Bart Godding van FairField Trainingen. 

Tussen nationaliteiten en culturen bestaan verschillen, maar deze hoeven samenwerking niet in de weg te staan. Maar dan zal het onbegrip weggenomen moeten worden, zegt Bart Godding, directeur van FairField Trainingen in Eindhoven, een erkende mbo-instelling.

Uitleggen is beter

Hij vindt het niet goed om gedragingen van mensen te veroordelen, zonder dat je weet waarom zij zich zo gedragen. “Vraag of ze willen uitleggen waarom ze iets doen. Je zult zien dat mensen uitermate bereid zijn om die uitleg te verstrekken. Zo ontstaat verbinding.”

Boerka geen item

De discussie over de boerka vindt hij geen item. Om en nabij de ruim 75 vrouwen dragen er een in Nederland. Dat zijn er weinig. En de hoofddoekjes? Ook dat mag geen probleem zijn. “In de jaren vijftig droegen alle vrouwen in Nederland hoofddoeken. Daar deed niemand moeilijk over.”

Perspectief

Je moet alles in perspectief zien. Het gaat niet over groepen, maar over mensen, en mensen zijn nou eenmaal verschillend, zegt Godding. “Als iemand zegt: ik heb problemen met een collega, want dat is een Pool, zeg ik: misschien is het wel niet zo’n aardige vent, heb je daar wel eens aan gedacht?”

Over grenzen heen

Ga niet stigmatiseren. Leer om over grenzen heen te communiceren, adviseert Godding. “Als je iets niet begrijpt, ga het gesprek aan. Met respect voor de ander. Probeer uit te vinden waarom mensen de dingen doen die ze doen.”

Steek de koppen bij elkaar. Probeer uit te vinden waarom mensen zich zo gedragen, adviseert Bart Godding

Aansturen

Dat is niet altijd makkelijk. Maar leidinggevenden moeten die handschoen wel oppakken. “Eerstelijns leidinggevenden hebben vaak niet geleerd om een team aan te sturen. Ze zijn chef geworden over 10 tot 20 mensen omdat ze hun vak zo goed beheersen en omdat ze zo hard werken. En dan moet je ineens een team aansturen met daarin zes nationaliteiten.”

Het complete verhaal vind je in Uitblinkers nr. 12.

AM Fish