eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Lichtpuntjes verzachten ellende exploderende zorgkosten

Zorg om zorg

Meer ouderen in de toekomst, exploderende zorgkosten en nog langere wachtlijsten voor verpleeghuizen. Maar er zijn ook oplossingen die de ouderenzorg wellicht kunnen redden, zo blijkt uit een reportage in De Volkskrant.

Deskundigen laten hun licht schijnen in het artikel ‘Zorgen voor later’ in de Volkskrant van 29 januari.  Het verhaal schetst een somber beeld van de ouderenzorg in de toekomst. Deze wordt in haar huidige vorm onbetaalbaar en onhaalbaar, zo melden deskundigen.

Versoberen verpleeghuis

Een van de oplossingen wordt gezocht in het versoberen van het verpleeghuis. Maar dat is een moeilijk verkoopbaar verhaal, zo wordt aangegeven. Het verpleeghuis wordt straks mogelijk een soort van hospice in plaats van een woon- verblijfinstelling, zegt Ronald Schmidt van Actiz.

Een andere oplossing is het binnenhalen van meer mantelzorgers. Maar dan niet verplicht, want dat werkt averechts, aldus Robbert Huijsman, hoogleraar management en organisatie van de ouderenzorg. “Je moet het stimuleren met fiscale maatregelen en afspraken in de cao.”

Gezonde gepensioneerden

Maar er zijn ook een paar lichtpuntjes. Henk Nies, hoogleraar beleid en organisatie van de zorg aan de VU Amsterdam, draagt ze aan. “Het is niet alleen maar kommer en kwel. Er zit veel potentieel in de samenleving.”

Hij doelt op het grote aantal gezonde gepensioneerden dat straks tijd krijgt om iets voor een ander te betekenen. Nies: “Zij organiseren zich in zorgcoöperaties, vrijwilligerswerk en burgerinitiatieven. Dat soort ontwikkelingen zijn er ook. En die gaan keihard de goede richting op.”   

AM Fish