eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Long covid dupeert voedingsassistent Marjan

Boek

Voedingsassistent Marjan van Herk (46) uit Hasselt liep begin 2022 corona op. Het werd long covid. Ze schreef er een boek over.

Het boek ‘Je ziet er gezond uit’ met als ondertitel ‘Fysiek en cognitief overmeesterd door het virus’ gaat over de frustraties die long covid kan opleveren en de gevolgen voor de omgeving, in dit geval het gezin van Marjan. Ze is voedingsassistent op de high care-afdeling van verloskunde in Isala, zo meldt de Stentor. Het werken werd zwaar. Ze kreeg last van kortademigheid, oorsuizen. “En er was een enorme mist in mijn hoofd.”

Het ging slechter en slechter met haar. Ze heeft een man en vijf kinderen in de leeftijd van 10 tot 21 jaar. Van Herk moet haar energie verdelen om de noodzakelijke dingen te kunnen doen.

 “Het virus heeft het zenuwstelsel compleet ontregeld”

In de Stentor zegt ze: “Het virus heeft het zenuwstelsel compleet ontregeld. Ik ken mezelf niet terug. Ik vergeet heel veel en zoek naar woorden terwijl ze er niet uitkomen.”

Ze meldde zich ziek op het werk. En dat viel haar zwaar.  “Want er waren al veel zieken in die tijd en ik hield ervan te werken. Maar mijn lichaam gaf iets anders aan. Ik zit nu op 20 procent van wat ik eerder kon.”

In het boek legt ze uit wat het virus met haar lichaam doet. Ze beschrijft de klachten van post-covid, de impact op haar leven en geeft tips over hoe je de dag goed door kunt komen. Het boek is er voor patiënten én hun omgeving, benadrukt ze in de Stentor.  

Omdat de ziekte nieuw en onbekend is ervaren long-covidpatiënten onbegrip uit hun omgeving. Van Herk heeft daar zelf geen last van, zegt ze, maar stelt vast dat veel anderen er wel mee kampen. De lotgenotengroep op Facebook maakt dat duidelijk. Het gaat ver. “Zoals vrienden die niets meer met je te maken willen hebben, omdat ze niet snappen wat je hebt.”

Haar boodschap aan lotgenoten is: “positief over jezelf blijven denken. Laat je niet beïnvloeden door onbegrip uit je omgeving. Je weet zelf wat je voelt.”

De Stentor laat weten dat 1 op de 8 mensen na een coronabesmetting klachten houdt. Gemiddeld gaat het om 10 tot 15 klachten per patiënt, variërend van hoofdpijn tot benauwdheid, spierpijn en hartkloppingen. ‘Ook hersenmist, slecht slapen en niet kunnen concentreren behoren tot de veelgehoorde klachten.’

AM Fish