eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Maak het leuk in de zorg”

Milo Berlijn

Verbazen, choqueren, omarmen en laten inzien dat de zorg een leuk vak is als je het zelf leuk maakt. Dat deed Milo Berlijn op 19 november tijdens de PIMP Theatershow voor de zorg in Theater ’t Zonnehuis in Amsterdam-Noord.

De PIMP Theatershow is bekend. Normaalgesproken is deze toegesneden op gastvrijheid, vooral in de horeca. Dit keer stond de show meer in het teken van de zorg. WijGastvrij dat 40 toegangskaarten beschikbaar stelde, was medeorganisator van de avond op 19 november.   

Milo Berlijn kreeg de lachers op zijn hand in Theater ’t Zonnehuis. Hij wisselde praktijkvoorbeelden uit de zorg, de horeca en het gewone leven voortdurend af.

Milo Berlijn gaat er even bij zitten: “Jullie zijn uitblinkers.”

De ene keer vertedert de showmaster een grote, agressieve kerel – want bijna aangereden – op een zebrapad door gezeten in zijn auto een feestneus op te zetten. De andere keer verschijnt hij verlopen, aangeschoten en waggelend als ober aan het ontbijt in een  hotel. Met als gevolg dat gasten met hem meevoelen en meehelpen. Als je de juiste snaar maar weet te raken.

Patiënten zijn leuk

“Laat je leiden door de dingen die leuk zijn, geniet met volle teugen van je vak”, adviseert Berlijn. “Patiënten zijn leuk.” Om een voorbeeld aan te halen van een patiënt die zijn plateau na het eten naar de koffiekeuken brengt. Om de medewerkers ter wille te zijn. Met de beste bedoelingen.

Maar het loopt niet goed af. “Wat gaat u doen?”, krijgt de man te horen van een zorgmedewerker. Ze fluit hem terug en roept: “Kan niet, HACCP”.  En vervolgens: “Stel dat iedereen dit gaat doen.” De man verontschuldigt zich en druipt af. Zo moet het dus niet.

WijGastvrij was medeorganisator van de avond. Op de voorgrond voorzitter Michel Overwijk.

Berlijn veegt de vloer aan met procedures, kille vaktermen en modieus managersjargon, zoals bejegenen, kpi’s, guest journey en belevingsgerichte zorg. “Raak je in de stemming als iemand aan je vraagt: zullen wij vanavond extramuraal wat voeding en vocht tot ons gaan nemen?”

Verslag in Uitblinkers

Een uitgebreid verslag en beelden van de PIMP Theatershow voor de zorg tref je aan in Uitblinkers 13 dat begin maart verschijnt.

Na afloop beklommen de uitblinkers op verzoek van Berlijn het podium.

 

AM Fish