eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Voedingsassistenten nog belangrijker maken”

Meestergastheer Harald Hovenkamp

Je kunt voedingsassistenten of service-assistenten nog belangrijker maken. Dat zegt SVH Meestergastheer Harald Hovenkamp in het interview in Uitblinkers 27.  

Voedingsassistenten zijn belangrijk, want ze hebben verstand van eten en drinken, zegt de gastheer. “Maar je zou ze nog belangrijker kunnen maken. Ze hebben doorgaans namelijk een heel goed contact met de patiënten. Die zijn heel open naar de service-assistenten toe.”

De verpleegkundigen zouden daar gebruik van kunnen maken, door aan de voedingsassistenten te vragen hoe het gaat met een bepaade patiënt, oppert Hovenkamp. “Heeft die nog iets bijzonders verteld wat de verpleegkundige ook zou moeten weten? Heeft hij wellicht meer pijn dan hij aangeeft? Die informatie kan van grote waarde zijn voor het herstel of het welbevinden van mensen.”

“Heeft hij wellicht meer pijn dan hij aangeeft?”

Bovenstaande is een van de suggesties die Hovenkamp ten aanzien van de zorg doet. “Als je instelling in orde is, kun je een ruime voldoende behalen voor gastvrijheid, ook tijdens de drukste uren”, zegt hij “Gastvrijheid kost namelijk nauwelijks tijd.“  

Naast de titel SVH Meestergastheer is Hovenkamp in het bezit van twee masters Hospitality & Service Management. Maar daar wordt nog wel eens te veel waarde aan gehecht, vindt hij. “Ik zit ruim dertig jaar in het vak en mensen kijken vooral hoog op tegen die titels. Dat is niet terecht, want ik heb zó ontzettend veel mensen bediend, verzorgd, aangekeken en ingeschat. Veel fouten gemaakt, maar er ook heel van geleerd. Veel meer dan van die studies.”

Het complete interview met Harald Hovenkamp is terug te vinden vanaf pagina 4 in Uitblinkers 27.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Harald-Hovenkamp-10-800x1200.jpg
AM Fish