Een leer-werktraject leidinggeven aan 60 thuishulpen nadat je een mbo-opleiding maatschappelijke zorg hebt voltooid. Senne Burggraaf doet het. Ze is als mbo-trainee actief als teamcoördinator bij Axxicom Thuishulp. Ze vertelt haar verhaal.
Senne Burggraaf (23 ) werkt als teamcoördinator bij Axxicom Thuishulp. Ze is verantwoordelijk voor planning, sollicitaties, verzuimbegeleiding en klantcontact in de regio Westland, Pijnacker, Nootdorp, Delft, Lansingerland. Daarnaast organiseert ze vier keer per jaar teamdagen voor de 60 thuishulpen die ze aanstuurt. In een traineeship (leer-werktraject) bekleedt ze een leidinggevende functie.
Dat is bijzonder. Normaal gesproken zijn deze traineeships voorbehouden aan hbo’ers en wo’ers, meldt Facilicom Group waar Axxicom Thuishulp een onderdeel van is.
Voorbeeldfunctie
Facilicom biedt als een van de weinige bedrijven traineeships voor operationeel leidinggevenden aan voor mensen die praktisch geschoold zijn, mbo’ers bijvoorbeeld. Daar zit een gedachte achter. Mbo’ers worden vaak minder gewaardeerd dan hbo’ers en wo’ers. En daar moet verandering in komen, benadrukte voormalig minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf in het nabije verleden. Mbo-ers zouden meer kansen moeten krijgen. Bedrijven, overheden en instellingen kunnen daar van profiteren.
Senne Burggraaf vervult een voorbeeldfunctie. Ze deed maatschappelijke zorg op het mbo in Rotterdam. Liep stage op een afdeling dagbesteding gehandicaptenzorg, volgde in Antwerpen enkele maanden een opleiding toegepaste psychologie (“De stad beviel me niet zo”) om vervolgens aan de slag te gaan in dezelfde dagbesteding waar ze stage liep. Ze nam na een jaar ontslag om met haar vriend zes maanden door Azië te reizen. Na terugkomst benaderde Facilicom haar.
Trainingen
Na enkele gesprekken en het bijwonen van selectiedagen kon ze bij Facilicom aan de slag als trainee. Ze koos voor Axxicom Thuiszorg, een divisie van Facilicom. “Ik heb de zorg altijd leuk en interessant gevonden, vandaar dat ik voor Axxicom Thuishulp koos, voor de zorg dus.”
Het leerwerktraject houdt in dat er trainingen – iedere vrijdag volgen de trainees een scholingstraject – gevolgd worden en dat er volop mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen. “Verder leer je vooral veel in de praktijk.”
Hoe lastig is het om als nieuwkomer leiding te geven?
“Voordat ik begon waren er nogal wat wisselingen geweest op deze positie. Dat zorgde voor onrust. Bovendien was ik zelf ook nieuw. Komt bij dat de meeste thuishulpen ouder zijn dan ik. Door veel een-op-een gesprekken te voeren met medewerkers en hen te laten weten dat ik er ben om ze te helpen en niet om ze tegen te werken heb ik het vertrouwen kunnen winnen.”
Waaruit leid je dat af?
“Tijdens de teambijeenkomsten kreeg ik te horen dat ze het waarderen dat ik voor ze klaar sta als er wat is. En mijn leidinggevende wil dat ik het volgende jaar blijf, terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat ik switch naar een andere functie. Maar Ik kan blijven. Er liggen ook in deze functie voor mij voldoende uitdagingen, zoals contacten onderhouden met gemeenten, onze opdrachtgevers. Op dat gebied kan ik veel leren.”
Wat zijn de moeilijke onderdelen van jouw werk?
“Verzuimbegeleiding kan lastig zijn. Je praat met mensen die ziek zijn, mensen met wie het niet goed gaat. Die probeer je bij te staan, ze weer aan het werk te helpen. Er zijn op dit gebied ook veel regels waar je kennis van moet hebben. Gelukkig werk ik samen met een verzuimcoördinator die de regels en de mogelijkheden op dat vlak heel goed kent.”
Voer je ook slechtnieuwsgesprekken?
“Ja, die horen erbij. Niet leuk. Gesprekken over contracten die niet verlengd worden bijvoorbeeld. Het gaat om medewerkers die hun werk niet goed doen of simpelweg niet op komen dagen. Ze krijgen dan een waarschuwing. Als dat meerdere keren gebeurt, moeten we afscheid nemen en dus een slechtnieuwsgesprek voeren. Ik merk wel dat ik me daar nu comfortabeler bij voel dan in het begin. Ook dit is een onderdeel van het leerproces.”
Wat is het leuke van jouw werk?
“Dat je wat kunt betekenen voor mensen. De dankbaarheid die er ervoor terugkrijgt. Ik help de mensen zelf dan wel niet, maar ik merk heel goed aan de medewerkers dat ze passie hebben voor de zorg en dat er een band bestaat tussen hen en de cliënten waar ze voor werken. Ze betekenen echt wat voor elkaar. Dat is heel mooi om te ervaren.”
Wat is een trainee?
Bij Facilicom Group krijgen mbo’ers met een niveau 4-diploma en 1 tot 2 jaar werkervaring de kans om een volgende stap in hun carrière te zetten via een mbo-traineeship. Tijdens dit tweejarige talentprogramma hebben zij de mogelijkheid om in diverse leidinggevende functies binnen de divisies van Facilicom Group, zoals Axxicom Thuishulp, te werken en zich op te leiden tot de leiders van de toekomst. Ze volgen trainingen, coachsessies en workshops.