eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Meer ernstige eetstoornissen

Gevolgen pandemie

Eetstoornissen onder jongeren zijn sterk toegenomen als gevolg van de corona pandemie. Meldingen uit alle delen van de wereld wijzen daarop. Behandelen is lastig en vaak zelfs onmogelijk.  

Het lijkt een epidemie: eetstoornissen onder jongeren. De oorzaken worden toegeschreven aan de pandemie en als gevolg daarvan isolatie en het verlies van buitenschoolse activiteiten. Ook negatieve invloeden van sociale mediaspelen spelen – nog steeds – een rol.  

Patiënten overplaatsen

De vijf kinderziekenhuizen in de Canadese provincie Ontario hadden in juni te maken met een forse toename van patiënten met eetstoornissen. Zo fors dat de capaciteit met maar liefst 223% werd overschreden, zo meldt The Globe and Mail. Jeugdige patiënten moesten worden overgeplaatst.    

“Nooit eerder was het zo erg”, zegt Debra Katzman, specialist op het gebied van eetstoornissen in het Toronto’s Hospital for Sick Children. Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn zieker en hebben ernstigere psychische problemen.

De ernst van de aandoeningen is toegenomen, samen met het aantal heropnames, omdat patiënten langer moeten wachten op poliklinische diensten of worden behandeld door niet gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit zijn weer gevolgen van de opgelopen aantallen.

Aparte eetruimtes

Deskundigen laten weten dat gespecialiseerde verpleging en behandeling van patiënten met eetstoornissen noodzakelijk is om symptomen te signaleren en het eetgedrag in de gaten te houden. Aparte eetruimtes zijn gewenst, anders eten patiënten in hun bed met als gevolg dat ze hun eten kunnen verbergen.  

De problemen als gevolg van eetstoornissen lopen hoog op met soms de dood tot gevolg. Ouders voelen zich wanhopig, zeker als ze geen hulp kunnen vinden of daarop moeten wachten. Wachttijden op behandeling in ziekenhuizen zijn in Ontario aan de orde van de dag als gevolg de toegenomen aantallen.

Ook in Nederland

Ook onder Nederlandse jongeren nam het aantal eetstoornissen toe. Klinieken in de Haagse regio die mensen met eetproblemen behandelen, zagen een stijging van het aantal aanmeldingen sinds het coronavirus hier voet aan de grond kreeg, zo meldde het AD in januari. Om toe te voegen dat klachten “dreigen te verergeren” als gevolg van eenzaamheid en een gebrek aan dagelijkse structuur.  

AM Fish