eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Meeste bewoners niet bezig met herkomst producten”

Jeanine Huijbregts

Streekproducten hebben bij bewoners in de ouderenzorg zeker niet de hoogste prioriteit. De meeste bewoners zijn niet bezig met de herkomst van producten, zegt Jeanine Huijbregts, adviseur gastvrijheid bij Thebe, in Uitblinkers 17.

Ze laat in het interview weten dat eten en drinken in de ouderenzorg het belangrijkst zijn voor de bewoners. Maar het merendeel van de bewoners houdt zich niet bezig met de herkomst van producten. Hecht dus ook geen extra waarde aan streekproducten, zo kan worden opgemaakt uit de woorden van Huijbregts.

Adviseurs ver van het bed

Op de vraag hoe ze aankijkt tegen streekproducten antwoordt ze: “Verhalen over streekproducten worden vaak verspreid door adviseurs die ver van het bed staan, mensen die nooit op woongroepen komen. Zij realiseren zich niet dat medewerkers in woongroepen druk zijn met van alles en nog wat en niet bezig zijn met de herkomst van de producten.”

Show-pan tijdens een presentatie van Thebe.

Moestuintje

Bij Thebe  creëren ze liever wat extra beleving met een moestuintje of bakken met kruiden, aldus Huijbregts. ”En we serveren gerechten van vroeger, zoals de bloedworst met gebakken appeltjes of het Brabantse worstenbroodje. Die zijn populair.”

Derving 5%

Ze laat weten dat duurzaam een vaag begrip is voor veel bewoners. “Toch doen we mee met de Green Deal en zijn we erg met duurzaamheid bezig op allerlei gebieden. Vooral op het gebied van het terugdringen van derving. Doordat we koud portioneren op het bord in de restaurants is derving daar nu op 5% gekomen. In de woongroepen willen we toe naar 10 tot 15 %.”

Dik van ut sund

Het tegengaan van derving leidt tot behoorlijke besparingen. En de bewoners vinden het zonde om eten weg te gooien, velen hebben de oorlog meegemaakt, aldus Huijbregts. “We horen vaak: ik ben dik geworden van ut sund. Daarmee bedoelen ze dat ze te veel restjes hebben gegeten die anders weggegooid zouden worden, want dat zouden ze sund vinden, zonde dus.”

Het complete interview met Jeanine Huijbregts is terug te vinden in Uitblinkers 17. Zie ook de digitale versie elders op deze site.

AM Fish