eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Mensen in ziekenhuis ontvankelijker voor gezonde voeding

Gelderse Vallei

Mensen die in het ziekenhuis liggen, zijn ontvankelijker voor de boodschap van gezonde voeding.  Dat kan een gunstig effect hebben.

Dit blijkt uit de woorden van Mirjam van ’t Veld, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Gelderse vallei in Ede. Het gevolg van die grotere ontvankelijkheid is dat patiënten in sommige gevallen sneller herstellen en daardoor eerder het ziekenhuis uit kunnen, aldus Van ’t Veld. Over het aanbod in haar ziekenhuis, zegt ze: “In het eten zit nauwelijks nog zout en in frisdrankautomaten zijn weggehaald.”

Geen frisdrankautomaten

Ze reageert in het NOS Radio 1 Journaal op het nieuws dat elf ziekenhuizen hebben afgesproken dat ze patiënten, medewerkers en bezoekers gaan stimuleren om gezonder te eten en te drinken. Ze hebben hun handtekening gezet onder een verklaring om in 2022 alleen nog maar gezond eten en drinken aan te bieden. Dat betekent onder andere: geen frisdrankautomaten meer.

Preventieakkoord

In 2022. Kan dat niet eerder? Nou, dat is al snel, zo blijkt uit reacties. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat in 2025 de helft van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft. In 2030 moet dat gelden voor alle ziekenhuizen.

In Gelderse Vallei timmeren ze al jaren aan de weg met verbeteringen op het gebied van eten en drinken. “We proberen er alles aan te doen om mensen gezonde keuzes te laten maken”, zegt Mirjam van ’t Veld.

AM Fish