eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Monique Adelaar ontwierp gemalen boterham

Terugblik bij afscheid

Ze ontwierp in haar eigen tijd een gemalen boterham. Voor bewoners met slikproblemen. Monique Adelaar van Nieuw Unicum was een uitblinker. Was, want ze is nu met pensioen.

Nieuw Unicum in Zandvoort was veertig jaar haar leven. Noodgedwongen gaat Monique Adelaar (63), begeleider voeding, na een intense loopbaan met vervroegd pensioen. De gemalen boterham die ze in haar eigen tijd ‘ontwierp’, was een van haar sterke staaltjes, zo blijkt uit de reportage  Uitblinkers 28.    

Het verhaal begint ruim veertig jaar geleden. Ze solliciteerde samen met 119 anderen naar een functie als afwasser/keukenhulp bij Nieuw Unicum in Zandvoort. Ze was destijds –  diploma Huishoudschool op zak –  al even werkloos.  

En ja, ze werd aangenomen. Om verschillende functies te gaan bekleden op het gebied van voeding. Haar loopbaan is verre van doorsnee, want ze deed veel uiteenlopende dingen op het gebied van voeding.

De naam van haar functie moest worden bedacht, want wat zij deed, was nog niet eerder vertoond. Het werd voedingsbegeleider. Onderdeel van haar werk was het begeleiden van huiskamermedewerkers op het gebied van hospitality. Ook verzorgde ze interne presentaties en scholing.

Ze mocht destijds een opleiding tot voedingsassistent gaan volgen in Den Haag. Dat was een voorrecht. Twee jaar lang, een dag in de week, een gedegen opleiding. “Mijn liefde voor voeding in de zorg is tijdens deze opleiding tot bloei gekomen.”

Hoe het verder ging lees je in Uitblinkers 28, zie ook de digitale versie.

Monique ontwierp in haar eigen tijd een gemalen boterham voor bewoners met slikproblemen.

AM Fish