eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

‘Oncobrood’ laat kankerpatiënten met smaak eten

Chemo

Het is een relatief nieuwe ontwikkeling. Het zogeheten ‘oncobrood’ draagt eraan bij dat kankerpatiënten, die een chemo hebben ondergaan, weer met smaak brood gaan eten. In België begint deze werkwijze haar vruchten af te werpen.   

Het O.L.V. Van Lourdes Ziekenhuis Waregem laat weten als eerste het ‘oncobrood’ toe te passen. Het is bij kankerpatiënten een bekend verschijnsel: door de chemo smaakt alles anders. Het gevolg is dat mensen minder gaan eten, terwijl ze juist extra energie nodig hebben in het gevecht tegen de ziekte.     

Smaaktest

Daarom werd oncobrood ontwikkeld, meldt de nieuwssite Focus-wtv.be. De patiënt ondergaat een smaaktest. Aan de hand daarvan wordt een specifiek smaakprofiel opgesteld en een brood samengesteld waarin de smaakvoorkeuren zijn verwerkt.  

Chefkok Peter Boeren laat weten dat die combinaties soms “raar en oneindig zijn. Er zijn voorbeelden bekend van chocolademelk met hot chili, gember met eucalyptus.” De betreffende patiënten zijn erbij geholpen, zo blijkt uit het verhaal. Deelname aan het programma gratis. Met dank aan de organisatie ‘Opgeven Is Geen Optie’.

Ziekenhuis Voorkempen

Ziekenhuis AZ Voorkempen in Malle is eveneens actief op het gebied van ‘oncobrood’. Men biedt gratis smaakconsultaties voor kankerpatiënten aan, zodat ze hun eigen gepersonaliseerd ‘oncobrood’, pannenkoek of zelfs pizza kunnen bakken, zo meldt Nieuwsblad.be. De eerste resultaten zijn hoopgevend.  

AM Fish