eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Onderzoek naar rol voeding bij herstel

Wageningen

Er komt onderzoek naar de rol die voeding speelt bij het herstel van patiënten tijdens en na een verblijf op de intensive care. Dr. Arthur van Zanten gaat dat onderzoek verrichten, zo meldt Doq.nl, een platform voor medici.

De juiste voeding op het juiste moment kan medebepalend zijn voor het functioneel herstel van patiënten tijdens een verblijf op de intensive care en in het eerste jaar erna. Dr. Arthur van Zanten wil de kennis hierover vergroten. Hij is internist-intensivist van Ziekenhuis Gelderse Vallei en bekleedt sinds juni de leerstoel ‘De rol van voeding bij het herstel van metabole stress’ aan Wageningen University and Research.

Ernstig ziek

Van de gemiddelde Nederlander weten we precies wat bijvoorbeeld de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vitamine D zijn, aldus Doq.nl. “Maar hoe zit dat met ernstig zieke mensen? Patiënten bijvoorbeeld die worden behandeld op de intensive care of die na een ic-opname naar een verpleegafdeling of naar huis gaan?” Daar richt het onderzoek zich op.

De rol die voeding speelt bij het herstel wordt onderzocht.

Mensen die langdurig te weinig energie en eiwitten krijgen, verliezen onnodig veel spiermassa. Van Zanten daarover: “De kans is groot dat een patiënt daarvoor een prijs betaalt na de ic-opname: zijn kwaliteit van leven is gedaald, omdat hij bijvoorbeeld minder goed kan lopen, traplopen en boodschappen doen en dus minder zelfstandig is.”

Verlies spiermassa

Hij voegt toe dat mensen tijdens tien dagen ic tot 25 procent van hun spiermassa kunnen verliezen. Het vergt soms jaren om dat met training en eiwitrijke voeding te herstellen. “Maar menigeen keert niet meer terug op zijn oude plek in de maatschappij.”

Hoogleraar Van Zanten is van oordeel dat er voor dit onderwerp is onvoldoende aandacht is. Hij denkt dat “voedings- en bewegingsinterventies op de ic en in de eerste zes tot twaalf maanden erna een enorme gezondheidswinst kunnen opleveren”.

Het complete interview met Dr. Arthur van Zanten vind je op Doq.nl.

AM Fish