eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Ongehoord hoge prijzen van voedsel”

Foodwatch

Foodwatch heeft de veroorzakers van ”ongehoord hoge voedselprijzen” de wacht aangezegd. De voedselwaakhond gaat deze groep ter verantwoording roepen.  

Dit maakt de organisatie kenbaar op haar site. “We gaan ons dit jaar nog meer richten op de vraag: Wie verdient er aan ons eten? We zijn van plan alles op alles zetten om de veroorzakers van deze ongehoord hoge voedselprijzen ter verantwoording te roepen.”

Foodwatch laat weten de vinger op de zere plek te gaan leggen en te strijden voor “ieders recht op voedsel!” De organisatie maakt melding van recordhoge inflatie, tekorten in de schappen en noodgedwongen vervanging van ingrediënten.”

Steeds meer mensen komen in de knel

Voedselprijzen blijven verder stijgen en steeds meer mensen komen in de knel. “Hulporganisaties als het Rode Kruis en de voedselbank waarschuwen ons over de benarde positie waarin mensen zich bevinden.”

Foodwatch wijst op het rapport Survival of the Richest van Oxfam. “Met afschuwelijke feiten en opvallende inzichten over de ongelijkheden in ons voedselsysteem.”

Daarover meldt Foodwatch: “Bedrijfswinsten volgen al tientallen jaren een opwaartse trend. Vóór de pandemie stegen de winsten van Global Fortune 500-bedrijven met 156%, van 820 miljard dollar in 2009 tot 2,1 biljoen dollar in 2019. Bedrijfswinsten stijgen momenteel nog verder door en dragen in grote mate bij aan de gestegen kosten van levensonderhoud.”

“Er is iets fundamenteel mis is met ons voedselsysteem”

Een groeiende hoeveelheid bewijs wijst erop dat bedrijfswinsten en marges belangrijke aanjagers zijn van inflatie, aldus Foodwatch. “Niet alleen berekenen bedrijven de gestegen kosten door aan de consument, ze profiteren ook van de crisis en gebruiken deze als een rookgordijn om nog hogere prijzen te vragen.”

Aan de ene kant ziet Foodwatch stijgende prijzen, waarvan gezegd wordt dat ze komen door zaken als corona, de oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen. “Aan de andere kant zien we dat een kleine groep mensen nog steeds rijk(er) wordt van de verkoop van voedsel en de speculatie met voedselgrondstoffen. De hoge prijzen die wij als consumenten betalen, vullen geen monden maar zakken. Dat zegt ons dat er iets fundamenteel mis is met ons voedselsysteem!”

AM Fish