eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Onze medewerkers houden de zorg draaiend”

Michel Overwijk Online Festival van de Gastvrijheid

Medewerkers die zich met facilitaire zaken bezighouden, zoals eten, drinken, gastvrijheid en schoonmaak, zorgen voor de zorg. Zij houden de zorg draaiend’, aldus Michel Overwijk, voorzitter van WijGastvrij tijdens het digitaal Nieuwjaar Pre-festival van de Gastvrijheid.

Het festival dat via YouTube door 70 mensen werd bijgewoond, was georganiseerd door WijGastvrij. Overwijk werd op het podium geïnterviewd door gangmaker Milo Berlijn. De voorzitter liet weten dat Wijgastvrij circa 30.000 medewerkers in de zorg vertegenwoordigt, die zich met eten, drinken en gastvrijheid bezighouden.

Geen dag thuis

In het dagelijks leven is Overwijk manager f&b en schoonmaak (800 medewerkers) in OLVG te Amsterdam. Over zijn medewerkers “Zij zijn tijdens de corona-lockdowns geen dag thuis geweest als er gewerkt moest worden. Ze hebben de tent laten draaien. Ze zorgen voor de zorg. Ook zij zullen soms angstig zijn geweest, ook zij hebben kinderen thuis, maar ze waren er. En ze zijn er. Daarvoor kan ik alleen maar diep respect hebben.”

Snel beslissen

Milo Berlijn interviewde Michel Overwijk. In Uitblinkers 17 lees je wat hij nog meer deed.

Corona zorgde ervoor dat dat er ineens snel geschakeld kon worden in de zorg. Medewerkers van verschillende afdelingen wisten elkaar blindelings te vinden, aldus Overwijk. “Besluiten werden snel genomen.”

Maar de lontjes zijn tijdens de tweede golf korter geworden. Respect maakte hier en daar plaats voor agressie. Overwijk: “Er kwam steeds meer commentaar. Niet helemaal onbegrijpelijk. Mensen moesten bijvoorbeeld wachten bij de ingang en dat is niet altijd leuk.”

Bewaker in rode trui

Om voorts te melden dat er bij de ingangen van OLVG nu een ander type bewaker staat, een type dat minder irritatie en agressie oproept. Daarover: “Voorheen stond er bij de ingang een soort sergeant met strepen op de mouw, nu staan daar mensen in rode truien, medewerkers met een gastvrije uitstraling.”

Het voordeel van de tweede golf is dat managers en medewerkers nu beter weten wat ze moeten doen, aldus Overwijk. “De eerste golf was heel intensief. Ik draaide werkdagen van 18 tot 20 uur. De tranen lagen dichter aan de oppervlakte dan de lach. Gelukkig weten we nu beter hoe het allemaal werkt.”

Festival in najaar

WijGastvrij organiseerde het Nieuwjaar Pre-festival van de Gastvrijheid als aanloop naar het echte Festival van de Gastvrijheid, dat twee keer moest worden uitgesteld en nu gepland staat voor komend najaar. De datum wordt nog bekend gemaakt.

Een uitgebreid verslag van het festival tref je aan in Uitblinkers 17 dat op 2 maart verschijnt.   

AM Fish