eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Oud-zorgmedewerkers schakelen de pers in

Herbergier Velp

Oud-zorgmedewerkers van Herbergier Velp hebben in een uitzending van Omroep Gelderland hun beklag gedaan over het eten en de zorg aldaar. Daar wordt op beknibbeld, zeggen ze. Ook zou er een angstcultuur heersen.  

Omroep Gelderland laat weten met acht oud-medewerkers en andere betrokkenen te hebben gesproken. Het gaat om medewerkers die inmiddels zijn vertrokken bij de kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met dementie of alzheimer. De woonvoorziening, een zorgvilla, biedt plaats aan achttien bewoners.

Anoniem

De oud-medewerkers doen anoniem hun verhaal. Sommigen zijn bang een boete opgelegd te krijgen van €10.000. In hun arbeidscontract wordt daar melding van gemaakt. Omroep Gelderland laat weten dat familieleden van oud-cliënten de kritiek onderschrijven. “Zeker vijf families haalden hun demente oudere weg uit het tehuis.”

Sommige oud-medewerkers zijn bang voor een boete.

Brinta opwarmen

De oud-medewerkers omschrijven de maaltijden als karig en schrikbarend. Een stukje vis moest door drieën, een schnitzel door de helft, Brinta van gisteren moesten opwarmen. In de avond was er aanmaaklimonade in plaats van een advocaatje of een blokje kaas, zoals vroeger, aldus de oud-medewerkers.

Eigenaren ontkennen

Omroep Gelderland sprak ook met de eigenaren. Zij ontkennen de extreme zuinigheid en laten weten dat ze verspilling willen tegengaan. “Veruit de meeste bewoners eten maar een klein stukje vlees of willen niet alle dagen vlees of vis, dit is herkenbaar voor mensen in deze leeftijdsfase,” zegt zorgeigenaar Hélène van Rijswijk tegen Omroep Gelderland. Ook de andere aantijgingen worden ontkend.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft laten weten voldoende vertrouwen te hebben in de wijze waarop Herbergier Velp stuurt op kwaliteit en veiligheid van de zorg. De inspectie treft geen maatregelen.

Verantwoording

Omroep Gelderland meldt dat uitgebreid heeft gesproken met 14 betrokkenen: acht oud-medewerkers en zes familieleden. De omroep kreeg verder inzage in meerdere stukken en correspondentie. De meeste oud-medewerkers die zijn gehoord, vertrokken onlangs of verleden jaar. Familieleden van cliënten bevestigen hun verhaal. Alle namen zijn bij de hoofdredactie van Omroep Gelderland bekend.

AM Fish