eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Over 3D-printen en kookondersteuners

Ook online

Uitblinkers 16 is op dinsdag 17 en woensdag 18 november bij de lezers verschenen. Met daarin reportages, beschouwingen en interviews over eten, drinken en gastvrijheid in de zorg.

In het interview geeft Kees Jan Feiken Hol aan wat hij op het gebied van eten en drinken mist in de zorg. Hij vindt dat er echt iets moet gebeuren en draagt suggesties aan. 

Aandacht ook voor de Uitblinkers Awards. Er zijn drie categorieën: muziek, innovatie en Uitblinker van het Jaar.

Restaurant 5

Danny Joosen (l) van Restaurant 5.

We richten de schijnwerper op een opvallende formule waarmee Restaurant 5 ouderen de ultieme eetbeleving bezorgt. Een creatief, maar ook een bewerkelijk concept. Bedacht en uitgevoerd door Danny Joosen.

Ooit een dinosaurus van broccoli gezien? Ja, die bestaat. Spaarne Gasthuis maakt ze met behulp van een 3D-voedselprinter. En nog heel veel andere dingen. Met deze printer krijgen ze patiënten die echt geen trek hebben, toch aan het eten.

Spieren weg

Henk Hamminga van HH Foodprojects blikt terug op de tijd dat hij geveld was door corona. Hij lag drie maanden in het ziekenhuis waarvan twee maanden op de ic. “Mijn spieren waren gewoon helemaal weg.”

Voedingsassistenten van het Diakonessenhuis doen hun verhaal. Ze vinden het prettig om een opleiding te gaan volgen, maar er zou meer waardering mogen zijn voor het werk dat ze doen. Ze richten zich met die oproep onder andere op zorgmedewerkers.

Kookondersteuners

Kookondersteuner Maria Howldar.

Tot slot een reportage waarin Kees van Delft beschrijft dat kookondersteuners de cliënten van GGZ Delfland beter laten eten. Het lijkt erop dat de cliënten minder medicatie nodig hebben sinds de komst van de kookondersteuners, zegt Michel Kampert van GGZ Delfland.

En verder in deze uitgave van Uitblinkers weer de nodige nieuwtjes, feiten, producten, twietjes en de vier columnisten met de vaststelling dat Monique Willemse-van Eijk in dit nummer haar laatste column voor Uitblinkers heeft geplaatst. Haar afscheidswoorden: “Na vele met plezier geschreven columns, is dit m’n laatste voor dit vakblad. Dank voor het lezen. Het ga je goed.”

Digitale uitgave

Voor wie Uitblinkers 16 niet in handen heeft gekregen verwijzen we naar de digitale uitgave elders op deze site. Ook de 15 andere uitgaven van Uitblinkers kun je daar vinden.         

AM Fish