eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Pand verpleeghuis Valkenheim is verloren

Verpleeghuis Valkenheim in Valkenburg moet als verloren worden beschouwd als gevolg van de watersnoodramp. Dit heeft Sevagram, waartoe Valkenheim behoort, bekend gemaakt na een eerste inventarisatie van de schade.  

Het water is verdwenen. Wat achterblijft, is een berg puin en zwaar beschadigde huizen en straten. Sevagram schat de materiële schade op €42,5 miljoen.

Sevagram heeft in Valkenburg twee zorglocaties, Valkenheim (84 bewoners) en Oosterbeemd (101 bewoners), en een hospice (10 gasten). Daarnaast verhuurt Sevagram 50 woningen en appartementen aan zelfstandig wonende senioren.

Valkenheim

Pim Steerneman, voorzitter Raad van Bestuur over Valkenheim: “We moeten constateren dat het pand verloren is. De verwoestende werking van het water is overal zichtbaar. Het pand zal gesloopt moeten worden.”

Ook Geerlingshospice van Sevagram is er slecht aan toe. Het pand bestaat voor een groot deel uit hout en gipswanden. Door toedoen van het water zijn deze gaan uitzetten. “Een ingrijpende verbouwing is waarschijnlijk noodzakelijk. We kunnen niet aangeven hoeveel tijd daarmee gemoeid is.”

Externe keuken

Oosterbeemd heeft minder schade ondervonden. De eerste en de tweede verdieping blijven intact. De begane grond werd wel geteisterd door het water. “Om een deel van Oosterbeemd weer in gebruik te kunnen nemen, zullen er een externe keuken, gasterie en woonkamer gemaakt moeten worden en dienen de liften en andere installaties veilig te werken. Wij hopen dit binnen twee maanden te realiseren.”

Veilig heenkomen

Sevagram laat weten dat alle 193 bewoners een veilige plek hebben gekregen op een de eigen  locaties of op een locatie van een van onze zorgpartners. De bewoners van Valkenheim zijn in Heerlen, Maastricht, Vaals en Gulpen ondergebracht. 75 bewoners van Oosterbeemd verblijven bij Glana van Zuyderland en 25 bij Plataan in Heerlen. De gasten van het Geerlingshospice verblijven eveneens in Plataan. De medewerkers zijn met hun bewoners meeverhuisd.

Sevagram heeft een speciale website gemaakt met informatie over de watersnoodramp.

193 bewoners van Sevagram moesten worden verplaatst.

AM Fish