eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Preventieplan moet leiden tot kwart minder verzuim

Betaalbare zorg

Het ‘Preventieplan voor medewerkers in zorg en welzijn’ moet in 2027 leiden tot een kwart minder verzuim en ongewenst verloop. Dat hebben de initiatiefnemers bekendgemaakt.   

18 zorg- en welzijnsorganisaties gaan hun verzuim en ongewenst verloop met het preventieplan aanpakken. Dankzij dit plan weten de werkgevers straks, zo wordt gemeld, wat er écht speelt en werkt bij de medewerkers. En hoe zij met plezier en trots hun werk blijven doen.

De zorg krijgt daarvoor de benodigde inzichten en handvatten. Allerlei gegevens, praktijkvoorbeelden, initiatieven en inzichten van medewerkers moeten leiden tot een gerichte aanpak van het verzuim. “Zo ontstaat wederzijds begrip, vermindert het verzuim en ongewenst verloop en blijft goede zorg beschikbaar én betaalbaar.”

In de regio’s Noord-Nederland, Limburg en het merendeel van Noord-Holland gaan 18 organisaties ermee van start. De inzichten die zij opdoen, worden binnen de sector gedeeld, zodat ook andere zorg- en welzijnsorganisaties het verzuim en verloop kunnen terugdringen.

De betrokken organisaties zijn: Stichting IZZ (belangenbehartiger van mensen in de zorg), Coöperatie PGGM (pensioenuitvoeringsorganisatie) en FWG (Advies- en onderzoeksbureau). VWS subsidieert het plan met een onbekend bedrag. Voor informatie.  

AM Fish