eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Publiekstrekkers actief in Kwadrant Gastvrijheid  

De foto's van Zorgtotaal

Bezoekers kregen magazines, pennen, blocnotes en een enkeling kocht of kreeg een T-shirt van Uitblinkers. Publiekstrekkers uit de praktijk, zoals de robot Sara, zorgden voor extra aanloop in het Kwadrant Gastvrijheid ofwel de stand van Uitblinkers en WijGastvrij op Zorgtotaal.

Het was ruim drie jaar geleden dat Zorgtotaal voor het laatst plaatsvond. Nu was het zover van 14 tot en met 16 juni. Zon hoog aan de hemel, warm weer, toch stroomden de bezoekers toe, want er was veel te doen. Drie vakbeurzen en een omvangrijk randprogramma van workshops en lezingen in diverse theaters. 

Drie dagen lang. Onder meer in hal 4 troffen de bezoekers de aanbieders van eten en drinken en alles wat daarmee heeft te maken.

Het Kwadrant Gastvrijheid van Uitblinkers en WijGastvrij fungeerde als de goede aanloop. Bezoekers bezochten deze stand voor praatje met een bekende of met gerichte vragen. Een van hen was Ruud Kulsdom (foto hierboven), adviseur voeding en kwaliteit bij Zonnehuisgroep Vlaardingen.

Hij liet zich door Robot Sara vertellen en tonen hoe je stapje voor stapje te werk gaat bij het smeren van een  boterham met jam. Deze ’tool’ is bestemd voor mensen met dementie, die niet meer weten hoe je een boterham moet smeren.   

Speciale gasten van vlees en bloed waren er uiteraard ook in het Kwadrant Gastvrijheid: Ignar Rip van MuziekGeluk, Elly Baak, hoofd voeding van het LUMC en eigenaar van B&V Opleidingen (dieetkoken), haar collega Anouschka van Turenhout, Michel Schimmel (instellingskok, sinds kort zelfstandig).

Verder waren Ron van der Laan (WijGastvrij), Maarten Bijlsma (WijGastvrij), Paul Hoogmoed (WijGastvrij) en Michel Overwijk (WijGastvrij), Jaap de graaf (Uitblinkers) en Sjoukje Kilian (Uitblinkers) afwisselend aanwezig.

Behalve mensen uit het vak waren er ook studenten onder de bezoekers. Studenten verpleegkunde bijvoorbeeld. Ook zij waren bij Uitblinkers van harte welkom. Maar dat is niet overal vanzelfsprekend. “Jullie zijn de eersten die ons niet negeren”, liet een van de studenten ons weten. Om toe te voegen: “Dat snappen we wel, want aan ons kunnen ze voorlopig niet zoveel verdienen.”

Met dank aan de creatieve chefs die dit bedenken.

Aan sprekers en exposanten, die duurzaamheid – met wisselend succes – promoten, geen gebrek. Plantaardige gerechten vallen in de smaak. Op dat gebied waren er de nodige noviteiten, zoals een eetbaar minibloempje in een potje en andere smakelijke plantaardige hapjes. Met dank aan de creatieve chefs die dit bedenken. En er komt nog meer aan.  

Verder ijsjes met toegevoegde eiwitten. Te gebruiken in zorg en ziekenhuizen om aan de vraag naar extra eiwitten te kunnen voldoen. Ook veel digitale oplossingen waar dementerende ouderen hun voordeel mee kunnen doen. Op het gebied van bewegwijzering en alarmering bijvoorbeeld.

Muziek leidt tot sneller herstel na operatie

Uiteraard was muziek ook een item dat aandacht kreeg. Ignar Rip van MuziekGeluk liet weten dat passende muziek na een operatie kan leiden tot een sneller herstel. Ook daar gaan we meer van horen.

Een uitdaging die vaak onderwerp van gesprek was, was de krapte op de personeelsmarkt. Iedere sector kampt daarmee. Een accountmanager van een leverancier van apparatuur liet weten dat hij geen stand had kunnen laten bouwen, want er waren geen vakmensen voorhanden. “Wij hadden hier graag gestaan.”

Zie elders op deze site ook het verslag en de foto’s van de finales van de Uitblinkers Awards op woensdag 15 juni. Het duo Mick en Henk (Uitblinkers Music Award) en Shoja Hamidi (Uitblinker van het Jaar) waren de winnaars. 

Elly Baak (r), hoofd voeding van het LUMC en eigenaar van B&V Opleidingen (dieetkoken) en haar collega Anouschka van Turenhout.
De stand van Uitblinkers en WijGastvrij.
Ruud Kulsdom wil wel eens weten wat Sara allemaal kan.
Sara is duidelijk. En nu jam smeren!
Michel Schimmel past het T-shirt van Uitblinkers. “Die zit als gegoten.”
Harm Meijering (l) en Michel Overwijk (m) in gesprek met collega’s.
Paul Hoogmoed van WijGastvrij. “De magazines van Uitblinkers vliegen de deur uit. De pennen en de blocnotes trouwens ook.”
Shoja Hamidi (r) werd uitgeroepen tot Uitblinker van het Jaar 2022. Hier wacht hij op een eiwit verrijkt ijsje van Huberts.
Ron van der Laan van WijGastvrij. “Leuk om hier zoveel collega’s te ontmoeten.”
De bezoekers van Zorgboodschap kwamen niets tekort.
“Wat een leuk shirt. Mag ik er eentje passen?”
Rechts de ‘plantaardige’ stand van Distrivers, links die van Bidfood.
Eten, drinken en gastvrijheid stonden centraal in hal 4, zoals hier bij Zorgboodschap.
Even wat eten bij Huuskes.
Wenda Kielstra van Keukentijgers beantwoordt vragen.
“Wat is Fooditis meneer?” Antwoord: het heeft iets met gezond eten te maken.
Gezond en duurzaam kregen aandacht. In dit geval gaat het om Groente Bagels.
“Wat is dat voor een fiets?”
Duurzame schoonmaakmiddelen. Reinigen die wel goed? is de meest gestelde vraag.
De grote jongens waren aanwezig. Hier de stand van Unilever Food Solutions.
Het kan weer. Elkaar ontmoeten op een vakbeurs. Maar blijft dat zo?
Vakkleding in de zorg hoeft niet altijd steriel wit te zijn. Maar daar is niet iedereen het mee eens.
Eetbare plantjes van Willem de Boer (Culicare). Ook het potje en de ‘grond’ laten zich makkelijk weghappen.
Martijn van Distrivers deelt uit. Lekkere gerechten, goed humeur.
Lactosevrij. Cliëntenwelzijn in een cupje.
Deze dame deelt iets uit. Maar wat?
De barista van Babes Coffee bood verschillende varianten aan.
Een beweegstick waar muziek in zit. Om oefeningen mee te doen om zodoende in beweging te blijven.
Hologrammen zetten aan tot bewegen.
“Doe mij ook maar zo’n mooi geel tasje mevrouw.”
“Ook voor u hebben we een lekker gebakje.”
AM Fish