eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Riederborgh verdubbelt bezorgmaaltijden

Joury Hollemans

Sinds het afkondigen van de lockdown heeft de keuken van Zorgcentrum Riederborgh in Ridderkerk de afzet van bezorgmaaltijden aan thuiswonende ouderen bijna verdubbeld. Maar hoofd keuken Joery Hollemans wil niet spreken van een gouden tijd.

Riederborgh Maaltijdservice, zoals de keuken van het zorgcentrum heet, is van 220 bezorgmaaltijden naar bijna 400 gegaan. De stijging is toe te schrijven aan covid-19  ofwel het coronacrisis.

Veel thuiswonende ouderen nemen het zekere voor het onzekere en kiezen voor bezorgmaaltijden, aldus hoofd keuken Joery Hollemans. “Ik wil het niet hebben over een gouden tijd. Daarvoor zijn de gevolgen van dit virus te  groot. Liever spreek ik van een gouden service, die nu in deze moeilijke tijd op waarde wordt geschat.”

Aangepaste logistiek

Hollemans bereidt met zijn collega’s nu circa 500 maaltijden per dag. De bewoners van Riederborgh krijgen het eten direct na het koken op hun bord (gekoppeld). In verband met corona en de aangepaste logistiek zijn er meerdere meals-on-wheels wagens aangeschaft om alle huiskamers en somatische afdelingen te kunnen voorzien van eten en drinken.

Dankzij de aangepaste logistiek wordt het contact tussen bewoners en medewerkers beperkt tot een selectieve groep personeelsleden. Hollemans: “Ook dat vergt extra inspanningen. Vooral ook omdat we geen concessies willen doen aan de kwaliteit van de maaltijden.’

Voor de deur

De thuiswonende ouderen kregen  de maaltijden altijd koelvers aangeleverd (ontkoppeld). De vrijwilligers die voor het vervoer zorgen, plaatsen de maaltijden nu voor de deuren van de afnemers. Voor de lockdown plaatsten ze deze desgewenst in de koelkast. Dat mag niet meer. Hollemans: “Nu bellen ze aan en wachten ze tot er gereageerd wordt zodat ze zeker weten dat de maaltijden op de juiste plaats terecht komen.”

Plaatselijke ondernemers

Hollemans heeft niet alleen oog voor de belangen van de bewoners en de andere afnemers, zo blijkt. Hij laat weten dat de noden van plaatselijke ondernemers hem ook bezighouden. “Als wij producten, zoals groenten en vlees, bij lokale partijen kunnen inkopen, moeten we dat overwegen, vind ik. We zijn in gesprek me enkele ondernemers waar we mogelijk zaken mee kunnen doen. Zo kunnen we iets voor deze bedrijven betekenen.”

Maaltijden voor medewerkers

Op de site van Riederborgh staat vermeld hoe de koks te werk gaan teneinde “lekkere, gezonde, veilige maaltijden” te bereiden. Verspilling wordt daarbij tot een minimum beperkt, aldus Hollemans. “We gooien vrijwel niets weg. Als er maaltijden over zijn aan het einde van het ontkoppeld systeem kunnen medewerkers deze tegen gereduceerde prijzen afnemen.”

Klik hier voor bewegende beelden afkomstig uit de keuken van Riederborgh.  

AM Fish