eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Roomservice of diner in restaurant?

Kerst 2021-4

Het plannen van kerstdiners in de zorg is lastig nu corona overal weer nadrukkelijk op de loer ligt. “Maar het staat wel vast dat onze bewoners voorafgaand en tijdens de feestdagen extra verwend zullen worden”, zegt Shoja Hamidi, chef in zorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide.

Als we hem spreken op de laatste dag van november is er overleg gaande over voorzorgsmaatregelen die de kans op besmetting zo klein mogelijk moeten houden. Bewoners gebruiken de maaltijd weer op de kamer, niet meer in het restaurant. “Alles is onder controle”, zegt Hamidi “maar we overleggen en vergaderen meer dan anders omdat we ons weer moeten aanpassen.”

Derde golf

Vragen over aanpassingen zijn er ook op het gebied van eten en drinken. Hoe weren we corona terwijl we het toch nog leuk houden voor de bewoners? “Voor ons is dit de derde golf. We hebben ervaring en gaan steeds beter om met de beperkingen. Vorig jaar tijdens de eerste golf serveerden we bijvoorbeeld plastic wegwerpborden, disposables. Nu gebruiken we porselein. Prettiger voor de bewoners.”

Shoja Hamidi: “We gaan steeds beter om met de beperkingen.”

Kerst wordt ook dit jaar weer sfeervol in Vredenoord, weet Hamidi zeker. Het mooiste servies, fraai aangeklede tafels, kaarsen, live pianomuziek, kerstbomen. Maar niet alles is zeker. Want waar vinden de kerstdiners plaats? In het restaurant of boven op de kamers?

Mooi servies

Als de situatie ten aanzien van corona licht verbetert eet men in het restaurant, zo niet dan wordt het dineren op de kamers. Roomservice. Hamidi: “Zou jammer zijn, maar ook in dat geval gaan we er iets moois van maken. Heerlijke gerechten, mooi services, fraaie aankleding.”

Indien de bewoners op de kamers dineren zullen zorgmedewerkers net als nu het uitserveren voor hun rekening nemen. Zij lopen daar toch al in en uit. Hun gezichten zijn bekend bij de bewoners en  zo beperk je de kans op besmetting.

Drie hoogtepunten

Kerst kent in Vredenoord drie hoogtepunten. Een diner voor alle bewoners op 22 december. Vanaf 12.30 uur in het restaurant. Met pianomuziek en zang. En met Berry Quak, bestuurder van Vredenoord. Hij heeft toegezegd die dag te zullen helpen met het uitserveren.  

Op diezelfde dag is er in de avonduren – bij voldoende belangstelling – ook een kersdiner voor de bewoners van het aangrenzende complex Intermezzo, dat bestaat uit aanleunwoningen waar ouderen zelfstandig wonen. “We verwachten ’s avonds 25 tot 30 gasten, maar dat kunnen er ook meer of minder zijn.”

Speciale menu’s

Het keukenteam heeft voor die 22ste december een speciaal menu voor de bewoners samengesteld:  versbereide heldere groentesoep. Kalkoenrollade gevuld met tuttifrutti, rodekool met appel en kaneel, roergebakken spruitjes met amandelen, portobello speciaal, huisgemaakte stoofpeertjes, kastanje pure, gestoomde krieltjes en huisgemaakte tiramisu van bitterkoekjes. “Alles vers in de eigen keuken bereid.”  

Winterbuffet voor medewerkers

Op 23 december hebben de medewerkers iets om naar uit te kijken. Ze kunnen op die dag genieten van een winterbuffet. Vanaf 15.30 in een tent met terrasverwarming in de tuin van Vredenoord. Hamidi: “De laatste twee jaar kon dit geen doorgang vinden. We hebben goede hoop dat het nu wel gaat lukken.”   

Op 23 december is er een winterbuffet voor de medewerkers.

Op eerste en tweede kerstdag – in het weekend van 25 en 26 december – staan er weer kerstdiners gepland. Op eerste kerstdag serveert men Oudhollandse gerechten, zoals versbereide aspergesoep, portobello mix, zoete aardappelblokjes, kalfsrollade, puree met nootmuskaat met als afsluiting  huisgemaakte chocolademousse.

Luxe rauwkost

Op tweede kerstdag eten de bewonersluxe rauwkost met pijnboompitjes, risotto met Parmezaanse kaas, kalkoenfilet, Madeirasaus, portobello-mix, huisgemaakte frambozenbavarois. Hamidi: “Deze gerechten bereiden we ieder jaar met kerst op een speciale manier.”

Niet alleen de diners zijn speciaal tijdens de kerstdagen. Ook het ontbijt en de avondmaaltijd zijn voorzien van extraatjes. Het ontbijt biedt een ruime keus en de avondmaaltijd wordt opgeluisterd met zalmsalade, kruidenboter met stokbrood en omeletreepjes, druivensap en dergelijke.

Hamidi: “En nou maar hopen dat we straks weer op een verantwoorde manier gebruik kunnen maken van het restaurant. De omstandigheden bepalen dat. Zelf hebben we in feite geen keus. Maar wat het ook gaat worden: we zijn voorbereid om er het beste van te maken.”

Oliebollen

En nou we toch bezig zijn. Gelijk maar even vooruitblikken op oud en nieuw. Oliebollen dus. Hamidi: “Versgebakken, bekende geur, lekker ouderwets, leuk voor de bewoners. Vanaf 12.00 uur op oudejaarsdag gaat het bakken beginnen. En ook het eten.”

Op nieuwjaarsdag gaat het weer verder. Hamidi: “We delen op de eerste dag van het nieuwe jaar tijdens de koffierondes opnieuw oliebollen uit. Daarnaast bereiden we traditionele lekkernijen, zoals gevuld speculaas en suikerbrood, voor de medewerkers.”

Het oudejaar eindigt met oliebollen, het nieuwe jaar gaat ermee van start.

AM Fish