eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Schuif aan en eet smakelijk!  

WijGastvrij aan de kook

Ooit gehoord van het fenomeen aanschuiftafel? Bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen, hun welzijn te verhogen en hun eenzaamheid te bestrijden. WijGastvrij ging ermee aan de slag.

WijGastvrij organiseerde samen met Respect en De Participatie Keuken drie aanschuiftafels. Een verslag van de eerste in Brasserie de Windes in Scheveningen tref je aan in Uitblinkers 28.

Deze vond plaats op donderdag 12 oktober. Buiten zware regenval en storm. In de keuken van Brasserie de Windes zien we om kwart voor vier in de middag twee gelegenheidschefs. De een stampt gekookte aardappelen tot puree, de ander snijdt appels in reepjes, ofwel julienne.

De chefs, Maarten Bijlsma en Paul Hoogmoed, beiden bestuurslid van WijGastvrij, bereiden ten behoeve van een aanschuiftafel voor achttien mensen een driegangendiner.

De receptuur is samengesteld door Bijlsma, die koksroom aan de puree toevoegt en ondertussen laat weten dat hij zijn oude vak (kok) bijhoudt door af en toe bij te springen in keukens van horecabedrijven. Hoogmoed heeft al tien jaar niet meer gekookt, zegt hij. “Die vaardigheden moet je bijhouden, anders ben je ze zo kwijt.”

Meer over deze en andere aanschuiftafels lees je in Uitblinkers 28, zie ook de digitale versie.

Een deelneemster aan de aanschuiftafel. “Dit mogen ze vaker doen.”


AM Fish