eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Smaakvoorkeuren van 70 mensen onthouden

Sevgi Kus

De zeer uiteenlopende smaakvoorkeuren van 70 mensen onthouden en erop inspelen. Dat kan als je  écht van dit werk houdt en het écht zo goed mogelijk wilt doen, zegt Sevgi Kus, selfmade kok in verzorgingshuis Spaar en Hout te Haarlem.

Sevgi Kus weet welke wensen er leven, zo laat ze weten in een reportage in Uitblinkers 21. “Een van de bewoners zou het liefst elke dag stamppot eten met een stukje vlees. En hij geeft de voorkeur aan puree boven gekookte aardappelen. Tomaten en tomatenpuree lust hij niet, terwijl tomatensoep er weer wel in gaat. Dat soort dingen weten we en we houden er rekening mee.”

Alles gekookt

Van een andere bewoner, een mevrouw, weet Sevgi precies wat ze wel en niet mag hebben. “Alles gekookt, graag aardappelen of rijst, klein beetje zout, theelepeltje boter, anders wordt ze ziek. Ze heeft last van haar darmen, vandaar.”

Een andere vrouw houdt van omelet met groenten. Ze wil vegetarisch eten, maar toch ook weer niet altijd, want drie keer in de week wenst ze kip. En dat krijgt ze. “Die wensen en voorkeuren heb ik allemaal in m’n hoofd.”

Cultuurkwestie

Sevgi is van huis-uit gewend om te zorgen en rekening te houden met hulpbehoevende mensen. Haar opa was verlamd. “Die heb ik in Turkije verpleegd. En daar veel van geleerd.”

Een cultuurkwestie, zegt ze. “In Turkije verzorgen we de ouderen thuis, terwijl ze hier in Nederland elders zorg krijgen aangeboden. Ik heb van huis uit meegekregen hoe het is om voor oudere mensen te zorgen.”

Sevgi volgde nooit een professionele koksopleiding, maar fungeerde al wel een jaar lang als chef-kok in Spaar en Hout, zo blijkt uit de reportage in Uitblinkers 21. Teammanager locatie Spaar en Hout Maarten Bijlsma: “Waanzinnig dat zij dat heeft gedaan. ze runde een complete keuken met alles wat daarbij hoort.”

De reportage ‘Sevgi Kus speelt in op individuele voorkeuren’ is verschenen in Uitblinkers 21.  

AM Fish