eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Sneeuw ontwricht zorg in Achterhoek

Winter

Hevige sneeuwval in combinatie met ijzige temperaturen heeft er afgelopen zaterdag en zondag voor gezorgd dat ziekenhuizen en zorginstellingen in de Achterhoek moeilijk bereikbaar waren. Medewerkers raakten ingesneeuwd.  

Een aantal medewerkers van het Slingeland in Doetinchem kon zondagmorgen niet op het werk verschijnen vanwege de sneeuwval. Collega’s die aan het werk waren tijdens nachtdiensten, konden moeilijk thuiskomen. Een aantal van hen werkte daarom na de dienst nog even door, zo meldt De Gelderlander. Zo werd het ene probleem met het andere opgelost.

Zondagmorgen 7 februari. Je wilt naar je werk en dan open je de voordeur.

Artsen overnachten

In ziekenhuis SKB in Winterswijk heef een aantal verpleegkundigen en artsen van zaterdag op zondag overnacht. Daarmee liepen ze vooruit op het aangekondigde noodweer. Ze waren bang dat ze zondagmorgen de werkplek niet zouden kunnen bereiken. Later bleek die angst gegrond.  Decimetershoge sneeuwduinen maakten veel wegen ontoegankelijk.

Andere medewerkers arriveerden te laat. Een van de medewerkers werd door een sneeuwschuiver naar het ziekenhuis gebracht. Verschillende collega’s bleven op hun post zolang hun vervanger nog niet was gearriveerd.

Op trekker naar cliënt

Uiteraard was de zware sneeuwval ook voor wijkverpleegkundigen een crime. Zij konden hun cliënten zondag en maandag nauwelijks bereiken. Personenauto’s bleven steken. Daarom gingen velen lopend op pad, anderen lieten zich met behulp van trekkers of terreinwagens brengen.

Voor ambulances was er die dagen op veel plaatsen ook geen doorkomen aan. Met behulp van sneeuwschuivers konden ze in sommige gevallen toch hun weg vervolgen.

Maaltijdleverancier

De sneeuwval was zo heftig dat vrijwel iedereen er in de Achterhoek, maar ook in andere delen van het land, last van had. Zo moesten de bezorgers van maaltijden van Hello Fresh maandag in De Achterhoek verstek laten gaan. Dinsdag reden ze weer.

Ook leveranciers van voeding aan de zorg hebben problemen ondervonden. Maar dat heeft, voor zover wij weten, niet geleid tot grote moeilijkheden in ziekenhuizen en ouderenzorg.      

Bergen sneeuw. Zomaar ineens. Dat zijn we niet gewend. Dus raakt Nederland lichtelijk ontwricht. 

AM Fish