eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Snijden in de uitgaven

Gestegen prijzen

De prijzen van voeding, energie en arbeid zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Dientengevolge liep de inflatie hoog op. Meer zorgorganisaties lijden verlies.

Het mes gaat in de uitgaven. Hoe hoog is de nood? Die vraag staat centraal in de beschouwing over de gevolgen van de gestegen prijzen voor de zorg in Uitblinkers 25.

De forse prijsstijgingen die de zorg parten spelen, zijn niet van gisteren. Ze doen zich al voor sinds 2020. Als gevolg van de coronapandemie en economische groei werden vooral materialen en brandstoffen fors duurder.

De Russische invasie in Oekraïne kwam vanaf 24 februari 2022 overheen. Het gevolg was dat prijzen van nog meer grondstoffen en brandstoffen omhoog vlogen. 

Ze geven adviezen hoe de zorg om kan gaan met de gestegen prijzen

Organisaties, instanties, en groothandels geven in onze beschouwing in Uitblinkers 25 aan hoe zij aankijken tegen de gestegen prijzen en ze geven adviezen hoe de zorg daar mee om kan gaan.

De grootste stijging doet zich voor bij de inhuur van zzp’ers en uitzendkrachten. Vanwege de krappe arbeidsmarkt en de extra vraag naar tijdelijk personeel – ziekteverzuim is een van de oorzaken – namen de kosten op dit vlak sterk toe. Dit gaat ten koste van de ruimte om te investeren in medewerkers, capaciteitsuitbreiding en innovatie, melden organisaties. Om toe te voegen dat het aantal zorgorganisaties dat verlies lijdt, is verdubbeld van 91 naar 186.

Meer informatie over de prijzenproblematiek vindt je vanaf pagina 18 in Uitblinkers 25. Ook te lezen in onze digitale uitgave elders op deze site.

AM Fish