eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Sommige mensen huilen omdat ze hier weg moeten”

Laura Ruijsch

Sommige mensen moeten huilen omdat ze na hun geslaagde revalidatie het verzorgingshuis moeten verlaten. Een gevolg van de hospitality die daar geboden wordt, zegt Laura Ruijsch (25) in Uitblinkers 21 dat deze week verschijnt.

Laura is werkzaam als hospitalitymedewerker in De Lingehof te Bemmel onderdeel van Zinzia Zorggroep. Ze is een van de vijf medewerkers die hun verhaal vertellen in Uitblinkers.

Koffiemeisje

Ze omschrijft zichzelf als koffiemeisje. Fan van goede koffie. “Daarmee breng je mensen samen.” Op het moment van gesprek is ze twee maanden werkzaam in De Lingehof. “Je bent het lichtpuntje van mensen die het moeilijk hebben. Sommige mensen die klaar zijn met revalideren, huilen omdat ze hier weg moeten. Zó graag willen ze bij ons die kop koffie blijven drinken.”

Het is een kwestie van echte aandacht en omgangsvormen, zegt Laura. “Een cliënt spreek ik de eerste dag aan met mevrouw, de tweede dag is het al Toos, de derde dag ga ik gezellig met haar een kopje koffie drinken. Als ze het noemen bij de voornaam te amicaal vinden, merk je dat wel, maar de meeste mensen zeggen zelf al snel: zeg maar je.”

Blijven lachen

Altijd blijven lachen, is het devies van Laura. En als een van de andere hospitalitymedewerkers een mindere dag heeft, proberen de collega’s haar uit de wind te houden. “Dan kan die persoon achter de bar haar werk doen en nemen anderen de bestellingen op.”

Mensen die verdrietig of boos zijn, kunnen rekenen op speciale aandacht. Laura: “Ik probeer tijd voor ze te maken. Samen een kop koffie drinken, praten over het probleem, of juist over iets leuks. Daar bloeien ze van op.”

Het complete interview met Laura en de interviews met haar vier collega’s tref je aan in je in Uitblinkers 21.

AM Fish